Οι «Άστεγοι με τα Κοστούμια»: Ένα πρωτότυπο σενάριο μόδας ή ένα πρωτοφανές κοινωνικό φαινόμενο;

Θα μπορούσε να είναι ένα πρωτότυπο σενάριο για φωτογράφηση μόδας, έως αρκετά προχωρημένο. Αν, βλέποντας τις παρακάτω φωτογραφίες, ο νους μας πάει ακριβώς σε αυτήν την σκέψη, ξεγελιόμαστε οικτρά.

Οι «άστεγοι με τα κοστούμια» δεν είναι οι πρωταγωνιστές ενός τέτοιου σεναρίου, παρά πρωταγωνιστές της ίδιας της ζωής. Τους οποίους βλέπεις, κουλουριασμένοι σαν έμβρυα, στα πεζοδρόμια της Ιαπωνίας και στους χώρους των μέσων μαζικής μεταφοράς;

Πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο, που έκανε την εμφάνισή του στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και αποτελεί σημείο των καιρών.

Σύμφωνα με τον Guardian πρόκειται για εργαζομένους που δουλεύουν μέχρι πολύ αργά το βράδυ και καταρρέουν από την κούραση στον δρόμο της επιστροφής. Είτε τους παίρνει ο ύπνος στη στάση του λεωφορείου ή του τρένου, είτε δεν προλαβαίνουν τα τελευταία δρομολόγια και μη έχοντας χρήματα για πανάκριβα ξενοδοχεία, επιλέγουν να κοιμηθούν σε πεζοδρόμια και παγκάκια.

Οι υπερβολικές ώρες εργασίας και η διάθεση για ένα ποτό μετά την δουλειά, ώστε να χαλαρώσουν, κάνουν πολλούς εργαζομένους να απομακρύνονται από το κρεβάτι.

Έτσι, η σκληρή δουλειά σε συνδυασμό με τη μέθη έχουν ως κατάληξη τον ύπνο στο πεζοδρόμιο.

Ο Guardian μίλησε με τον φωτογράφο Pawel Jaszczuk, ο οποίος με την κάμερα του αποτύπωσε έναν από αυτούς τους ιδιότυπους αστέγους που είδε τυχαία σε στάση λεωφορείου. Η αντίθεση της εικόνας του τράβηξε το ενδιαφέρον, η κάμερα την αποτύπωσε και έτσι πέρασε στην αιωνιότητα.

«Η αντίθεση όπου βλέπεις έναν καλοντυμένο άντρα να κοιμάται στον δρόμο, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, μου τράβηξε την προσοχή αλλά το μήνυμα δυνάμωσε στην πορεία», δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα.

Κάνοντας βόλτα μεταξύ σταθμών και μπαρ του Τόκιο, κατάλαβε τι συμβαίνει. Οι «άστεγοι με κοστούμι» ήταν γύρω του και έτσι άρχισε να τους φωτογραφίζει.

«Είναι καλοντυμένοι, με μια ενδιαφέρουσα συχνά πόζα, εικόνα που μοιάζει να προορίζεται για περιοδικό μόδας που κάνει προχωρημένο κόνσεπτ», αναφέρει ο φωτογράφος.

Καλοντυμένοι Ιάπωνες, κουλουριασμένοι σαν έμβρυα στα πεζοδρόμια των μέσων μαζικής μεταφοράς

Στο βιβλίο «High Fashion», ο Jaszczuk γνωρίζει στον κόσμο τη νέα σκληρή πραγματικότητα: άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο με τα κοστούμια τους, ολομόναχοι.

«Είναι σκοτωμένοι από υπερβολική δουλειά. Είμαστε όλοι στο ίδιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό-καταναλωτικό κρεβάτι, κοιμισμένοι σαν σαλιγκάρια. Οι φωτογραφίες μου ωριμάζουν μαζί μου. Προσπαθώ να θέσω ερωτήματα, να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να σκεφτούν τον εαυτό τους, την ανθρώπινη φύση και την κοινωνική οργάνωση», τονίζει.

«Κι όμως…οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν ανθρώπους που τους έχουν εκμεταλλευτεί, που δουλεύουν υπερβολικά, που στρεσάρονται πολύ και που είναι εξουθενωμένοι. Θέλουμε όντως να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;» αναρωτιέται.

Κοιμούνται όπου βρουν.. πεζοδρόμια, παγκάκια, πάρκα, ακόμα και κολώνες

Ο Pawel Jaszczuk είναι ένας από τους σπουδαιότερους φωτογράφους, ο οποίος φωτογράφιζε την πόλη και τους ανθρώπους του Παρισιού τη νύχτα.

«Ο σκοπός της Τέχνης είναι να ανεβάσει τους ανθρώπους σε ένα υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης», υπογραμμίζει.

Μέσα από το σοκ των «αστέγων με τα κοστούμια» και τις σκέψεις που προκαλεί η εικόνα τους, ο φωτογράφος καταφέρνει να συνεχίσει μια μεγάλη καλλιτεχνική γενεαλογία.

Ο φωτογράφος Pawel Jaszczuk αποτύπωσε το νέο φαινόμενο
Στο βιβλίο «High Fashion», ο Jaszczuk γνωρίζει στον κόσμο τη νέα σκληρή πραγματικότητα
«Είναι σκοτωμένοι από υπερβολική δουλειά», λέει ο φωτογράφος

Με πληροφορίες από το Iefimerida.gr