Βαρθολομαίος: Αρέσει δεν αρέσει στους Ρώσους, σε εμάς θα υπακούσουν

«Δεσμευτικοί για όλη την Ορθοδοξία » είναι οι κανόνες των Οικουμενικών συνόδων,που δίνουν συγκεκριμένα προνόμια και δικαιώματα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, «υπενθύμισε» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αναφερόμενος στην απόφαση να αναγνωριστεί το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, σε συνεστίαση στη Κωνσταντινούπολη για τα 27 χρόνια από την άνοδο του στον Οικουμενικό θρόνο διεμήνυσε στην Μόσχα:«Είτε αρέσει στους φίλους μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν την λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή».

«Μαύρη προπαγάνδα»

«Όλες οι εξελίξεις του θέματος είναι υπέρ υμών», τόνισε ο Πατριάρχης, ενώ έκανε αναφορά σε « μαύρη προπαγάνδα των Ρώσων , αφού όπως είπε «οι Σλάβοι αδελφοί μας δεν ανέχονται το προβάδισμα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και κατά συνέπεια το γένος μας, μέσα στη παγκόσμια Ορθοδοξία».

Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι «προσπαθούμε με καθημερινό αγώνα να κρατήσουμε αυτά τα προνόμια και αυτά τα δίκαια, με τα οποία στεφάνωσε η πρόνοια του Θεού, δια των αποφάσεων των Οικουμενικών Συνόδων, τον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, την πρωτόθρονη Οικουμενική Εκκλησία της Ορθοδοξίας».

Σε σχέση με κάποια επικριτικά δημοσιεύματα για τον χειρισμό του ουκρανικού ζητήματος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε πως «ο Θεός μας έδωσε δύο αυτιά, το ένα από δω και το άλλο από εκεί», από το ένα να βάζουμε και από το άλλο να βγάζουμε.