Κλιμακώνεται ο «ιερός» πόλεμος Μόσχας-Φαναρίου: Διακόπτονται οι δεσμοί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τη διακοπή κάθε επικοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε η Ρωσική Εκκλησία με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της, σε αντίποινα της παραχώρησης Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Φανάρι με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 11 Οκτωβρίου.

Σε μία κλιμάκωση του «ιερού» πολέμου Μόσχας – Φαναρίου για το ουκρανικό ζήτημα, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας δείχνει έμπρακτα την οργή και την αντίθεσή της στις κινήσεις του κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε ότι ελπίζει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα αλλάξει τη θέση του για το ουκρανικό ζήτημα, ενώ από την πλευρά του ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος εξέφρασε την ελπίδα του «η Ορθόδοξη Εκκλησία να βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες… να μείνει ενωμένη».

Στο πλαίσιο της παραχώρησης της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανικη Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αφαίρεσε το δικαίωμα στον Πατριάρχη Μόσχας να χειροτονεί τον μητροπολίτη Κιέβου, και επανέφερε στην κανονικότητα της Εκκλησίας δύο ιεράρχες της Ουκρανίας που θεωρούνται σχισματικοί, ενώ επανίδρυσε το Πατριαρχικό Σταυροπήγιο Κιέβου.

Είχε προηγηθεί ένα 20ήμερο ανακοινώσεων και απειλών από το Πατριαρχείο της Μόσχας, που υποστήριζε ότι οι ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας είναι αντικανονικές, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα φέρει αποκλειστική ευθύνη αν τελικώς υπάρξει Σχίσμα στην Ορθοδοξία.

Το Φανάρι, ωστόσο, αντί ανακοινώσεων και απαντήσεων είχε αποφασίσει να υποστηρίξει τις θέσεις του με τη δημοσιοποίηση ντοκουμέντων και εγγράφων τα οποία αποδεικνύουν – όπως επισημαίνεται από το Φανάρι – ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει κάθε δικαίωμα και προνόμιο να παραχωρήσει αυτοκεφαλία.

Με πληροφορίες από το in.gr