"Γέφυρα" για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας η απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον

Παράθυρο άρσης κυρώσεων της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα άνοιξε η απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον από τον Ερντογάν. «Ήμασταν πολύ σκληροί με την Τουρκία και θα το εξετάσουμε. Δεν συνάφθηκε καμία συμφωνία» ανέφερε ο αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υποδεχόμενος στο Οβάλ Γραφείο τον πάστορα.

Ο Τραμπ επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι η απελευθέρωση του Μπράνσον αποτελεί ένα «τεράστιο βήμα» για τη βελτίωση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα, καθώς πλέον οι ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικά διακείμενες προς την Τουρκία, ευχαριστώντας παράλληλα τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διότι έκανε δυνατή την επιστροφή του Μπράνσον στην πατρίδα του.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του απάντησε στις ευχαριστίες Τραμπ με tweet στο οποίο ανέφερε: «Αγαπητέ, κύριε Πρόεδρε @realDonaldTrump, όπως πάντα επισήμαινα, η τουρκική δικαιοσύνη κατέληξε στην απόφασή της ανεξάρτητα»…

Μυστική διπλωματία 

Δύο μέρες πριν απελευθερωθεί ο πάστορας από τις τουρκικές αρχές, δημοσίευμα του NBC ανέφερε ότι αμερικάνοι αξιωματούχοι συμφώνησαν με τις τουρκικές αρχές ώστε ο πάστορας να απελευθερωθεί αφού πριν αποσυρθούν οι κατηγορίες που του έχουν προσάψει οι αρχές στη γειτονική χώρα. Πληροφορίες του NBC, ανέφεραν μεταξύ άλλων, ότι προϋπόθεση της απελευθέρωσης ήταν και η σαφής δέσμευση των ΗΠΑ για ταχεία αποκλιμάκωση των οικονομικών πιέσεων απέναντι στην Τουρκία.

Σύμφωνα δε με το εν λόγω δημοσίευμα η συμφωνία για την απελευθέρωση του Μπράνσον επιτεύχθηκε στη διάρκεια των συζητήσεων που είχαν τον περασμένο μήνα αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

economico.gr