"Βόμβα" στην ποδοσφαιρική κοινωνία του Βελγίου από το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς

Η ποδοσφαιρική κοινωνία του Βελγίου βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται οι κορυφαίες ομάδες της χώρας, μάνατζερ ποδοσφαιριστών, διαιτητές, προπονητές αλλά και δημοσιογράφοι!

Συνολικά η αρμόδια εισαγγελία έχει εκδώσει 44 εντάλματα και στη γιγαντιαία επιχείρηση πήραν μέρος 220 αστυνομικοί, 184 εκ των οποίων έδρασαν στο Βέλγιο και 36 στο εξωτερικό (οι έρευνες έχουν επεκταθεί σε Σκόπια, Βοσνία, Σερβία, Κύπρο, Γαλλία, Λουξεμβούργο), ενώ ήδη έχουν γίνει έρευνες στα γραφεία 10 συλλόγων.

Όπως έγινε γνωστό η έρευνα δεν είχε να κάνει με παρανομίες των συγκεκριμένων συλλόγων αλλά με τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των συμβολαίων των αθλητών (προκειμένου να αποδειχθεί η τεράστια απάτα του εν λόγω κυκλώματος).

Μεταξύ όσων κλήθηκαν από την Αστυνομία και ανακρίνονται, είναι ο άλλοτε βοηθός του Τούντορ στον ΠΑΟΚ και νυν τεχνικός Μπριζ, Ιβάν Λέκο!

Ο πρόεδρος της Μπριζ, Μπαρτ Βέρχεγκ μίλησε για την κλήση του εισαγγελέα στον Ιβάν Λέκο προκειμένου ν’ ανακριθεί για την μεγάλη υπόθεση, ενώ, μεταξύ όσων έχουν συλληφθεί μέχρι και αυτή τη στιγμή είναι και ο δημοφιλής και εξαιρετικά δυνατός στο χώρο των μάνατζερ, Μότζι Μπαγιάτ!

Συνελήφθησαν επίσης ο πρώην προπονητής της Άντερλεχτ, Χέρμαν Βαν Βέρμπεεκ αλλά και οι διαιτητές Σεμπαστιέν Ντελφεριέ και Μπαρτ Βερτέντεν.

Ο εισαγγελέας αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι η έρευνα είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2017 όταν το ειδικό τμήμα της Οικονομικής Αστυνομίας που ασχολείται με αθλητικά εγκλήματα εντόπισε κάποιες περίεργες συναλλαγές γνωστών ατζέντηδων.

Το ίδιο κύκλωμα επηρέαζε και αποτελέσματα αγώνων (για παράνομο στοιχηματισμό) και η εισαγγελία έδωσε την εντολή να επεκταθεί η έρευνα και για πιθανές κατηγορίες χειραγώγησης αγώνων, δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα χρήματος

Πηγή: economico.gr