Απόρριψη μαζί με τελεσίγραφο από την Κομισιόν στην Ιταλία για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης απορρίπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανησυχίες για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η Επιτροπή με επιστολή της εκφράζει γραπτώς σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος, ενημερώνοντας την ιταλική κυβέρνηση ότι το σχέδιο για υψηλό έλλειμμα την επόμενη τριετία δεν μπορεί να γίνει δεκτό,

Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας αναφέρεται επιστολή που υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ»

Πιο συγκεκριμένα, οι Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί απάντησαν σε επιστολή του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία με κείμενο δύο σελίδων, στο οποίο προειδοποιούν ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού «Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ, κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία».

Από την χώρα, ζητείται επίσης «να βεβαιώσουν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες».

Έκκληση για αλλαγή προϋπολογισμού έως τις 15/10

Η La Repubblica επισημαίνει, κάτι που αναφέρεται και στην επιστολή, ότι «πρόκειται για σαφή έκκληση να αλλάξει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που είναι και η τελευταία χρήσιμη ημερομηνία για την κατάθεση της τελικής μορφής του στις Βρυξέλλες».

Τα στοιχεία

Η αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά, κυρίως, στη σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ, η οποία, για το 2019, προβλέπεται να φτάσει, στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, το 2,4%.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική κυβέρνηση είχε συμφώνησε να προσαρμόσει τους στόχους του ελλείμματος για το 2020 και 2021, στο 2,1% και 1,8% αντίστοιχα, διατηρώντας όμως το στόχο του ελλείμματος στο 2,4% το 2019.

Παράλληλα, η Ιταλία μείωσε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του τρέχοντος έτους στο 1,2% από 1,5% προηγουμένως, σύμφωνα με επικαιροποιημένο έγγραφο της ιταλικής κυβέρνησης (NADEF).

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ιταλίας αύξησε τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2018 στο 1,8% του ΑΕΠ, από το 1,6% που είχε τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ο στόχος για το χρέος τίθεται στο 130,9% για φέτος, στο 130% για το 2019, στο 128,1% για το 2020 και στο 126,7% για το 2021.

«Πρόγευση» προειδοποίησης από Ντράγκι

Μια πρόγευση για το «ηχηρό «χαστούκι» της Κομισιόν και τις επιπτώσεις στις αγορές από τον νέο προϋπολογισμό της Ιταλίας είχε δώσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και του επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αρνητική αντίδραση των αγορών στον νέο προϋπολογισμό της χώρας, όπως ανέφεραν σήμερα δύο ιταλικές εφημερίδες.

Με αρνητικό πρόσημο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν αρνητικά

  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.318,54 μονάδες, σημειώνοντας πτώση -1,35%
  • Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.359,36 μονάδες χάνοντας -0,95%
  • Στη Ζυρίχη ο SMI έκλεισε στις 9.042,08 με πτώση -0,61%
  • Στη Φραγκφούρτη ο DAX30 έκανε κλείσιμο στις 12.111,90 μονάδες με πτώση -1,08%, ενώ ο EuroStoxx50 έκλεισε στις 3.345,51 μονάδες, πέφτοντας κατα -0,88%

Προτεινόμενα για εσάς