Νέες τουρκικές απειλές κατά Κύπρου με αφορμή τη διαδικασία ανάθεσης στο οικόπεδο 7

Με αφορμή τη διαγωνιστική διαδικασία που έθεσε σε λειτουργία η Λευκωσία για την παραχώρηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο βρίσκεται στα νότια του νησιού, οι Τούρκοι σε ανακοίνωσή τους εξαπέλυσαν απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την κατηγορούν μεταξύ άλλων για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα κατηγορεί τη Λευκωσία ακόμα μια φορά για «μονομερή» δράση, η οποία στρέφεται κατά των συνιδιοκτητών του νησιού Τουρκοκυπρίων, αλλά και κατά της ίδιας της Τουρκίας, καθώς, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, το οικόπεδο 7 επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα προειδοποιεί ότι θα αναλάβει δράση για να προστατεύσει τα δικαιώματά τους, ενώ επαναλαμβάνει ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι έρευνες τις οποίες έχουν προαναγγείλει στην Ανατολική Μεσόγειο.

H ανακοίνωση αναλυτικά

Ενδεικτικά η ανακοίνωσή της: «H ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ακόμα μια φορά δείξει ότι δεν εγκατέλειψε τη συμπεριφορά της η οποία, τον Ιούλιο του 2017, οδήγησε τη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο να είναι άκαρπη, αγνοώντας την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς και το γεγονός ότι το νησί έχει συνιδιοκτήτη».

«Ένα σημαντικό κομμάτι των αποκαλούμενων περιοχών αδειοδότησης στο οικόπεδο 7 βρίσκεται στο εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», με βάση, όπως υποστηρίζουν, αρχεία που έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ.

«Όπως έχουμε πει με έμφαση, η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διεξάγει δραστηριότητες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή της θαλάσσιας ευθύνης μας, δίχως την άδειά μας», προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

Επιπλέον συνεχίζει λέγοντας «Η χώρα μας θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της και θα λάβει όλων των ειδών τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, περιλαμβανομένων των γεωτρήσεων. Για του λόγου το ασφαλές, είναι σχεδιασμένο να γίνουν γεωτρήσεις στο εγγύς μέλλον στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και, επίσης, σε περιοχές όπου έχουν παραχωρηθεί άδειες από την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (σ.σ. το ψευδοκράτος) στην εταιρεία Turkish Petroleum».

Τέλος, ολοκληρώνει ζητώντας από τις χώρες και τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να έχουν δραστηριότητες, «να δράσουν με σύνεση και να λάβουν υπ’ όψιν τις πραγματικότητες της περιοχής».

Από το newsroom του economico.gr