H ψηφιοποίηση "έπληξε" τις γερμανικές τράπεζες

Κατά 188.000 θέσεις εργασίας έχουν συρρικνώσει οι γερμανικές τράπεζες το προσωπικό τους μέσα σε 17 χρόνια

Ο αριθμός των εργαζομένων στις ιδιωτικές τράπεζες στη Γερμανία συρρικνώθηκε από τους 774.550 το 2000 στους 586.250 το 2017.

Μετά την περικοπή περίπου 188.000 θέσεων εργασίας από το 2000 από τις γερμανικές τράπεζες, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι βλέπουν την ψηφιοποίηση ως την επόμενη μεγάλη απειλή στην αγορά εργασίας.

Μόνο στο ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα τις χώρας, περίπου το 40% των εργαζομένων πιστεύουν ότι η ψηφιοποίηση θα χειροτερεύσει την μακροσπόθεσμη εργασιακή ασφάλεια τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που επικαλείται το Bloomberg. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2015, μόνο το 31% των ερωτηθέντων περίμεναν επιδείνωση. Την ίδια στιγμή, η αναλογία αυτών που προβλέπουν βελτιώσεις παραμένει σταθερή στο 25%.

«Πολλές τράπεζες αλλάζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, με πολλές θέσεις να χάνονται λόγω της ψηφοποίησης, αλλά και πολλές νέες θέσεις να δημιουργούνται επίσης», αναφέρει ο Carsten Rogge-Strang, Managing Director στον σύνδεσμο εργαζομένων των ιδιωτικών τραπεζών.

Ο ίδιος εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών τραπεζών της Γερμανίας, μεταξύ άλλων των Deutsche Bank AG, Commerzbank AG, Bankhaus Lampe KG καθώς και την Bausparkasse Schwaebisch Hall AG.

Σύμφωνα με τον Rogge-Strang, οι νέες θέσεις που δημιουργούνται από τις τράπεζες αφορούν ολοένα και περισσότερο επαγγέλματα που δεν έχουν να κάνουν με το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, για παράδειγμα στον τομέα των μαθηματικών.

Ο Matthias Schellenberg, CEO της εταιρίας Merck Finck Privatbankiers AG, επίσης τονίζει την σημασία των νέων θέσεων εργασίας. «Αν δει κανείς τις κενές θέσεις που αναρτούνται από τις τράπεζες, οι ειδικότητες που κερδίζουν χώρο αφορούν τις τεχνολογίες πληροφοριών», αναφέρει ο ίδιος στο Bloomberg. «Ωστόσο, όποιος αντιλαμβάνεται την ψηφιοποίηση ως αιτία για να χαθούν θέσεις εργασίας, δεν βλέπει τις ευκαιρίες που δημιουργεί», συμπληρώνει.

economico.gr