Με ιλιγγιώδες πρόστιμο από την ΕΕ έρχεται αντιμέτωπο το Facebook, μετά το χακάρισμα 50 εκατ. λογαριασμών

Πρόστιμο που αγγίζει τα 1,64 δισ. δολάρια ενδέχεται να επιβάλει η αρμόδια αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της ΕΕ στο Facebook για το περιστατικό που θορύβησε τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου λίγες μέρες νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της περασμένης Παρασκευής 28/9ου ζητήθηκε από 90 εκατ. λογαριασμούς του Facebook να συνδεθούν εκ νέου με τα στοιχεία τους, σύμφωνα με τους Νew York Times, καθώς σχεδόν οι μισοί λογαριασμοί από αυτούς εκτέθηκαν σε επίθεση από χάκερς, σύμφωνα με τους Νew York Times.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ιρλανδίας, που είναι επιφορτισμένη με τα θέματα των προσωπικών δεδομένων του Facebook στην Ευρώπη, ανακοίνωσε το Σάββατο πως ζήτησε από το κοινωνικό δίκτυο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκταση και φύση της παραβίασης, καθώς και το ποιοι πολίτες της ΕΕ μπορεί να επηρεάζονται από την επίθεση.

Σε σχετικό email, η υπηρεσία αναφέρει πως προβληματίζεται για το γεγονός ότι η παραβίαση ανακαλύφθηκε την Τρίτη και επηρεάζει πληθώρα λογαριασμών. Το κοινωνικό δίκτυο ωστόσο δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τη φύση της και τους κινδύνους για τους χρήστες.

Εκπρόσωπος του Facebook ανέφερε χθες, Κυριακή, ότι η εταιρεία θα απαντήσει σε αιτήματα της Επιτροπής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ιρλανδίας και ότι θα κρατήσει τις αρμόδιες αρχές ενήμερες για περαιτέρω εξελίξεις.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ την Παρασκευή είχε προχωρήσει σε δηλώσεις πως το Facebook εξέλαβε την υπόθεση πολύ σοβαρά, και ότι προχώρησε στην προσπάθεια εξακρίβωσης λεπτομερειών για την έκταση και τις επιπτώσεις του περιστατικού.

Για το Facebook, η παραβίαση αποτελεί σημαντικό πλήγμα, καθώς εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των χρηστών του μετά από μια σειρά σκανδάλων για προσωπικά δεδομένα και ζητήματα ασφαλείας, που το έχουν εκθέσει σε πολλούς απλούς χρήστες και πολιτικούς, με ένα κύμα μαζικής διαγραφής λογαριασμών των χρηστών να πλήττει την εικόνα του δικτύου το περασμένο διάστημα.

Καίριο ερώτημα μετά από αυτή τη σειρά συμβάντων αποτελεί το εάν το Facebook προέβη σε σωστούς χειρισμούς για να προστατέψει τους χρήστες του και να αποτρέψει την παραβίαση των λογαριασμών τους. Υπενθυμίζεται επίσης πως, βάση νόμου, οι εταιρείες οφείλουν να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για παραβιάσεις εντός 72 ωρών, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο μέγιστου ύψους 2% των παγκοσμίων εσόδων τους

Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ιρλανδίας, το Facebook ενημέρωσε το βράδυ της Πέμπτης, κάτι που φαίνεται να εμπίπτει εντός του προβλεπομένου χρονικού πλαισίου, ωστόσο η υπηρεσία ανέφερε ότι η ενημέρωση αυτή δεν ήταν αρκετά λεπτομερής. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει η WSJ, δικηγόροι ανέφεραν την Κυριακή ότι αποτελεί συνηθισμένη πρακτική μία εταιρεία να προβαίνει σε μία αρχική ενημέρωση και μετά να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς αυτές γίνονται γνωστές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα αυτά συμβαίνουν αφότου πριν από λίγους μήνες θεσπίστηκε ο νέος ευρωπαϊκός νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (ο γνωστός πλέον σε όλους μας GDPR), που προβλέπει ότι εταιρείες που δεν κάνουν αρκετά για να προστατέψουν τα δεδομένα των χρηστών τους, κινδυνεύουν με πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ (23 εκατ. δολάρια) ή 4% των παγκοσμίων ετησίων εσόδων τους- όποιο είναι υψηλότερο. Στην περίπτωση του Facebook αυτό αντιστοιχεί σε 1,63 δισ. δολάρια.