Νόμπελ ιατρικής σε δύο ερευνητές που ανακάλυψαν νέα όπλα κατά του καρκίνου

Για την επαναστατική προσέγγισή τους στη θεραπεία του καρκίνου, ο Αμερικανός επιστήμονας Τζέιμς Π. Άλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόνζο κέρδισαν το φετινό Νόμπελ Ιατρικής. Οι δύο ανοσολόγοι θα μοιραστούν το βραβείο των 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 871.700 ευρώ).

«Ενισχύοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, οι δύο επιστήμονες που βραβεύονται με τον Νόμπελ φέτος θέσπισαν μια νέα αρχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής του Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

Το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως αναζητά και καταστρέφει τα μεταλλαγμένα κύτταρα, αλλά τα καρκινικά κύτταρα βρίσκουν εξελιγμένους τρόπους για να αποφύγουν τις επιθέσεις του, γεγονός που τους επιτρέπει να αναπτύσσονται.

Πολλοί τύποι καρκίνου το πετυχαίνουν αυτό εντείνοντας την προσπάθεια ενός «μηχανισμού φρεναρίσματος» που κρατά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος υπό έλεγχο.

Η ανακάλυψη αλλάζει τις θεραπείες για τον καρκίνο και έχει οδηγήσει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων που λειτουργούν με την απενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού, ωθώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Τα φάρμακα έχουν σημαντικές παρενέργειες, αλλά έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά, σε ορισμένες περιπτώσεις και εναντίον καρκίνων τελευταίου σταδίου, που προηγουμένως δεν επιδέχονταν θεραπεία.
Οι δύο επιστήμονες είχαν λάβει από κοινού το 2014 το βραβείο Tang, που θεωρείται η ασιατική εκδοχή του Νόμπελ.
Η επιτροπή του Νόμπελ θα ανακοινώσει αύριο το βραβείο της Φυσικής, την Τετάρτη της Χημείας και την Πέμπτη της Οικονομίας. Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν θα ανακοινωθεί φέτος για πρώτη φορά από το 1949, εξαιτίας εσωτερικών ερίδων στην Επιτροπή και της αποχώρησης σειράς μελών που κατέστησαν αδύνατη τη λειτουργία της.