Οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη στο δημοψήφισμα - "Επικράτηση" της αποχής

Όπως φαίνεται ούτε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ούτε οι ξένοι επιτελείς από την ΕΕ και τις ΗΠΑ που μετέβησαν στα Σκόπια για να στηρίξουν τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα υπέρ του “ΝΑΙ” κατόρθωσαν να πείσουν τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.

Λίγα λεπτά πριν τη λήξη της ψηφοφορίας στα Σκόπια για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και την ένταξη της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, η αποχή επικρατούσε έναντι της προσέλευσης.

Το ποσοστό συμμετοχής ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες η συμμετοχή ήταν μόλις στο 34.72%, δηλαδή μέχρι εκείνη την ώρα προσήλθαν στις κάλπες 589.637 πολίτες, που αντιστοιχεί στο 34,59% του εκλογικού σώματος.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο στόχος του 50% μοιάζει άπιαστος. Η αποτυχία της κυβέρνησης να περάσει το “ΝΑΙ” μπορεί να σημάνει την έναρξη μιας νέας περιόδου πολιτικής αστάθειας και τη προκήρυξη εκλογών.

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες ο δρόμος έξω από το Κοινοβούλιο, όπου βρίσκονται υποστηρικτές του μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα, έκλεισε με δυνάμεις της Αστυνομίας να βρίσκονται επί τόπου.

Στις 19:00 ώρα ΠΓΔΜ (20:00 ώρα Ελλάδας) είχε γίνει κάλεσμα για συγκέντρωση στη συγκεκριμένη περιοχή.

Περίπου στις 21:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να γίνει γνωστό αν τελικά οι πολίτες της ΠΓΔΜ εγκρίνουν ή απορρίπτουν τη συμφωνία των Πρεσπών.