Στροφή 180 μοιρών από τους εθνικιστές για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Στροφή 180 μοιρών έκανε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ Χρίστιαν Μίτσκοσκι μιλώντας για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στο κανάλι «TV 21», ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, υπερασπίστηκε την απόφασή του κόμματος να καλέσει τους πολίτες «να πράξουν κατά συνείδηση» στο δημοψήφισμα, καθώς όπως είπε το κόμμα του είναι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έστω κι αν διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον ανέφερε ότι το κάλεσμα συνιστά πατριωτική στάση.

Όταν ρωτήθηκε γιατί το VMRO δεν κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν “κατά”, ο Μίτσκοσκι είπε ότι θα το έκανε, αν το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε αποκλειστικά την Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειραγωγεί τους πολίτες, συνδέοντας την Συμφωνία των Πρεσπών με ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Έτσι, πρόσθεσε, αν και το κόμμα του επιμένει στη θέση του κατά της αλλαγής του συντάγματος, ότι αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και η πλειοψηφία των πολιτών στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε η εθνικιστική αντιπολίτευση θα σεβαστεί την απόφαση. Διευκρινίζοντας ότι το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές μόνο αν έχει συμμετοχή άνω του 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει “υπέρ”.

 

economico.gr