Ο Πούτιν τηλεφώνησε στην Μέρκελ και της "έδωσε" κανονικά τον Ερντογάν

Το τηλεφώνημα δύο μέρες μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Σότσι.

Με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, μετά από δική του πρωτοβουλία, επικοινώνησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως έκανε γνωστό το απόγευμα της Τετάρτης το Κρεμλίνο.

Το τηλεφώνημα μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Σότσι

“Συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία” αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι ο “Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε για τη ρωσο – τουρκική συμφωνία που αφορά την σταθεροποίηση της κατάστασης στην αποστρατικοποιημένη ζώνη του Ιντλίμπ και η οποία επιτεύχθηκε στις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι στις 17 Σεπτεμβρίου”.

Τι είχαν συμφωνήσει  Πούτιν – Ερντογάν

Στις συνομιλίες στο Σότσι οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας συμφώνησαν να δημιουργήσουν έως τις 15 Οκτωβρίου στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Σύμφωνα με πρόταση της Άγκυρας, θα πρέπει έως τις 10 Οκτωβρίου, από την εν λόγω ζώνη να αποσυρθούν άρματα μάχης, αντιαεροπορικά, οπλισμός και πυροβόλα όπλα με τα οποία είναι εξοπλισμένες ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης. Τον έλεγχο της αποστρατικοποιημένης ζώνης θα έχουν ομάδες περιπολίας του τουρκικού στρατού και τμήματα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας.

Το Ιντλίμπ είναι η μοναδική μεγάλη περιοχή της Συρίας η οποία παραμένει υπό τον έλεγχο διαφόρων ένοπλων ομάδων. Το 2017 στην επαρχία αυτή είχε δημιουργηθεί η βόρεια αποστρατικοποιημένη ζώνη, στην οποία θα μπορούσαν να μεταβούν οι αντάρτες με τις οικογένειες τους, οι οποίοι αρνούνται να καταλήξουν σε συμφωνία με τις αρχές και να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

 

economico.gr

Προτεινόμενα για εσάς