Έκτακτη σύνοδο κορυφής καλεί ο Ντόναλντ Τουσκ για το "διαζύγιο" Βρετανίας - ΕΕ

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Η έκτακτη Σύνοδος θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία με τη Βρετανία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής που διεξάγεται στην Αυστρία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνουν  πλέον στην «αποφασιστική φάση» τους. «Είναι ακόμη πιθανά διάφορα σενάρια, αλλά θέλω να επισημάνω ότι ορισμένες από τις προτάσεις της πρωθυπουργού κας Μέι υποδηλώνουν μια θετική εξέλιξη στην προσέγγιση από το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Τουσκ επισήμανε ότι οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «σχέδιο του Τσέκερς» και αφορούν τα μελλοντικά σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και την οικονομική συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας «θα πρέπει να δουλευτούν ξανά και να τις διαπραγματευτούμε περαιτέρω».

«Σήμερα υπάρχει ίσως περισσότερη ελπίδα αλλά σίγουρα απομένει ολοένα και λιγότερος χρόνος», πρόσθεσε. «Κάθε ημέρα που απομένει πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε για τις συνομιλίες. Θα ήθελα να τις ολοκληρώσουμε αυτό το φθινόπωρο», τόνισε.

economico.gr