Για αντίποινα προειδοποιεί το Ισραήλ η Ρωσία,μετά από κατάρριψη πολεμικού της αεροσκάφους

Εχθρική πράξη του Ισραήλ εναντίον της, θεωρεί η Ρωσία την καταρριψη αναγνωριστικού της αεροπλάνου, Ιλιούσιν Il-20, στην Μεσόγειο, χθες το βράδυ. Με σφοδρή ανακοίνωσή της, η Μόσχα κατηγορεί Ισραηλινούς πιλότους F-16 ότι σκοπίμως έθεσαν σε κίνδυνο το ρωσικό αεροσκάφος, ενώ κάνει λόγο για αντίποινα.

Το Il-20 «κατατρίφθηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα S-200» του συριακού στρατού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα 15 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν σε αυτό, είχε ανακοινώσει σήμερα τα ξημερώματα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Όμως η Μόσχα επεσήμανε ότι θεωρεί υπεύθυνο το Ισραήλ καθώς την ώρα του συμβάντος ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυαν επίθεση εναντίον συριακών στόχων στη Λαττάκεια και ενημέρωσαν σχετικά τον ρωσικό στρατό μόλις ένα λεπτό νωρίτερα, γεγονός που «δεν επέτρεψε στο ρωσικό Il-20 να πετάξει σε ασφαλή περιοχή», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ίγκορ Κονασένκοφ.
Κατηγόρησε μάλιστα τους πιλότους ότι κρύφτηκαν πίσω από το σήμα ραντάρ του ρωσικού αεροσκάφους, βάζοντάς το με αυτό τον τρόπο στο στόχαστρο «των πυρών της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας».«Θεωρούμε εχθρικές αυτές τις προκλήσεις από την πλευρά του Ισραήλ» και «διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε με τον προσήκοντα τρόπο», προειδοποίησε ο Κονασένκοφ.

«Τα ισραηλινά αεροσκάφη δημιούργησαν σκοπίμως μια επικίνδυνη κατάσταση για τα πλοία και τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή. Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν η γαλλική φρεγάτα Auvergne και πολύ κοντά στο Il-20», συνέχισε.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας

Το Ilouchine-20 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ χθες το βράδυ όταν βρισκόταν 35 χιλιόμετρα από τις συριακές ακτές την ώρα που τέσσερα ισραηλινά F-16 εξαπέλυαν επίθεση εναντίον συριακών στρατιωτικών υποδομών στην επαρχία Λαττάκεια.

Οι επιχειρήσεις αναζήτησης του αεροσκάφους και των μελών του πληρώματός του συνεχίζονται, διαβεβαίωσε ο ρωσικός στρατός.