"Οι νέες ελπίδες για τη Συρία", δια στόματος Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι

Στη θερινή κατοικία “Bocharov Ruchey” του Προέδρου της Ρωσίας στο Σότσι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη εργασίας του Τούρκου Προέδρου στη Ρωσία.

Ζητήματα διμερούς συνεργασίας αλλά και προβλήματα επίλυσης του συριακού, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, κυριάρχησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στην ατζέντα της συνάντησης.

Αμφότεροι οι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ουδέτερης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ, με σκοπό το διαχωρισμό των στρατευμάτων του συριακού καθεστώτος από τις δυνάμεις των ανταρτών, με Τούρκους και Ρώσους στρατιώτες να περιφρουρούν την ζώνη.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι οι δυνάμεις των δύο χωρών θα διεξάγουν συντονισμένες στρατιωτικές περιπολίες στα σύνορα της ζώνης αυτής.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα στρατιωτική επιχείρηση δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της ενάντια στην Ιντλίμπ.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, φαίνεται ότι οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε μία σολομώντεια λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Μένει ωστόσο και η αντίδραση από τις ΗΠΑ, καθώς το ενδιαφέρον για την περιοχή είναι κεντρικό σημείο της πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα της συνάντησης ήταν εγκάρδιο, με τον Πούτιν να καλωσορίζει τον Ερντογάν με τη φράση «Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω εγκάρδια στο Σότσι. Συναντιόμαστε συστηματικά, αλλά από την προηγούμενη επίσκεψη σας στην Ρωσία έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος», αναφερόμενος στη θετική ανάπτυξη των σχέσεών τους

και με τον Ερντογάν να μιλάει για τον ελπιδοφόρο απόηχο της συνάντησης στο Σότσι κάνοντας λόγο για την «νέα ελπίδα» που δίνεται με αυτόν τον τρόπο στην περιοχή.