Μία εκνευρισμένη πρωθυπουργός για τη σπέκουλα που δέχεται - Η "δύσκολη" Τερέζα Μέι δεν τα παρατά και δηλώνει "ακόμα εδώ"

Η "αιμοβόρα, δύσκολη γυναίκα είναι ακόμα εδώ" δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο BBC η Βρετανίδα πρωθυπουργός, όπου τόνισε ότι οι συζητήσεις για το Brexit "δεν αφορούν στο δικό της μέλλον αλλά στο μέλλον της Βρετανίας".

Σε συνέντευξή της στο BBC, που τοποθετείται χρονικά έξι μήνες πριν την ημερομηνία της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, η οποία έχει αποφασιστεί για τις 29 Μαρτίου 2019 στις 23:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Βρυξελλών), η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, επισημαίνει ότι οι συζητήσεις για το Brexit δεν αφορούν στο δικό της μέλλον αλλά στο μέλλον της Βρετανίας.

«Είμαι κάπως εκνευρισμένη, όμως αυτή η συζήτηση δεν αφορά το μέλλον μου, αυτή η συζήτηση αφορά το μέλλον των Βρετανών πολιτών και το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Μέι στο πρόγραμμα Panorama και τον Nick Robinson, υποστηρίζοντας τη διατήρηση μιας στενής εμπορικής σχέσης με τους 27.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε στο βρετανικό δίκτυο ότι έχει επικεντρωθεί στη σύναψη συμφωνίας εξόδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση«Σ’ αυτό έχω επικεντρωθεί και σ’ αυτό θα έπρεπε όλοι να επικεντρωθούμε» τόνισε η Μέι, λίγες μόλις μέρες μετά το μυστικό “αντάρτικο” μερίδας των Τόρις, αποφασισμένων να την ανατρέψουν.

Την εν λόγω συνάντηση έφερε στο φως το BBC, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή. Σύμφωνα με το δίκτυο, ομάδα 50 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, που αντιτάσσονται στις προτάσεις του σχεδίου Τσέκερς (το οποίο προτάθηκε από την Μέι και προβλέπει τη διατήρηση μιας στενής εμπορικής σχέσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Brexit εποχή), συναντήθηκαν υπό μυστικότητα σε μία νυχτερινή σύσκεψη το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου, για να συζητήσουν πώς και πότε θα απομακρύνουν την Τερέζα Μέι από την ηγεσία.

Η Μέι, φανερά εκνευρισμένη, έκανε επίσης λόγο για σπέκουλα προς το πρόσωπό της. Και σε αυτό το πλαίσιο δε δίστασε να υπεραμυνθεί του εαυτού της χρησιμοποιώντας τα λόγια ενός πολιτικού: H “αιμοβόρα, δύσκολη γυναίκα” (χαρακτηρισμός που της έχει αποδώσει ο 78χρονος συντηρητικός πολιτικός Ken Clarke) “είναι ακόμα εδώ” δήλωσε όλο νόημα.

Στη συνέντευξή της, δεν θα μπορούσε επίσης να μην αναφερθεί στην στάση που κράτησε ο παραιτηθείς πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνησή της, Μπόρις Τζόνσον.

Η Μέι εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτική προς τον Τζόνσον δηλώνοντας ότι η γλώσσα που ο ίδιος χρησιμοποίησε όταν περιέγραψε τη στρατηγική της για το Brexit ήταν “εντελώς ανάρμοστη”. Συγκεκριμένα, για να εκφράσει την διαφωνία του με το σχέδιο Τσέκερς, ο Μπόρις Τζόνσον είχα χρησιμοποιήσει την φράση “γιλέκο αυτοκτονίας” το οποίο η Μέι “φοράει” στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφορικά με τα “διαδικαστικά” του Brexit, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο όπου η Μέι δεν διαθέτει παρά μια πολύ μικρή πλειοψηφία, καθώς και από τα κοινοβούλια των 27 χωρών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μία συμφωνία, στην οποία το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες ελπίζουν να καταλήξουν μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή, ο Δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, σε στήλη του που δημοσιεύτηκε αργά το Σάββατο στην εφημερίδα Observer, ζήτησε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, προειδοποιώντας με “κίνδυνο συντριβής” για τη Μεγάλη Βρετανία εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες. Επιπλέον, χαρακτήρισε την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι “απροετοίμαστη και χωρίς να διαθέτει τη γνώση και την ικανότητα” ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο χρόνος τελειώνει πολύ γρήγορα».