"Σημείο Μηδέν" - Πώς να χωρέσει τόση θλίψη σε ένα μονάχα λεπτό σιγής...

Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια πέρασαν από εκείνο το μοιραίο πρωινό που άλλαξε για πάντα τον κόσμο.

Πώς να χωρέσει τόση θλίψη μέσα σε ένα μονάχα λεπτό σιγής…

Η 11η Σεπτεμβρίου θα μας υπενθυμίζει πάντοτε την “ήττα” της ανθρωπότητας απέναντι στις δυνάμεις του “κακού” – όσο παιδιάστικο και απλό αν ακούγεται, ενσαρκώνει ωστόσο την πικρή αλήθεια.

Εκείνο το πρωινό η τρομοκρατία αποκάλυψε το πιο φρικτό της πρόσωπο, εκείνο που θα στοίχειωνε για πάντα τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, με την “μυρωδιά” του φόβου να πλανάται έκτοτε διαρκώς στον αέρα, και με την οσμή αυτή να μην μπορεί να “ξεθωριάσει” ποτέ.

Τα ονόματα των 2.750 θυμάτων μπορεί να μνημονεύονται κάθε χρόνο στην τραγική αυτή επέτειο, όμως ο φόρος τιμής προς τις αδικοχαμένες αυτές ψυχές ούτε μπορεί να γαληνέψει  τις ψυχές των οικείων τους, ούτε να προδιαγράψει τη νίκη του “καλού” έναντι του “κακού”.

Το “Σημείο Μηδέν”, εκεί που κάποτε στέκονταν αγέρωχοι οι Δίδυμοι Πύργοι, έμεινε πίσω για να θυμίζει. Από τη μία την βίαιη κοπή του νήματος της ζωής αυτών των ανθρώπων, και από την άλλη τη δύναμη για τη συνέχισή της. Την αναγέννηση μέσα από τις στάχτες, όπως και τον διαρκή αγώνα για επιβίωση.

Το κυριότερο όμως, το “Σημείο Μηδέν” (υπεν)θυμίζει την δύναμη της… μνήμης.

Γιατί όπως αναγράφεται στους τοίχους του Μουσείου της 11ης Σεπτεμβρίου «Καμία ημέρα δεν θα σε διαγράψει από την μνήμη της ιστορίας» (Βιργίλιος, Αινειάδα).

(Φωτογραφία: REUTERS/Shannon Stapleton)

 

Σήμερα, 17 χρόνια μετά, η Αμερική τίμησε για ακόμη μία χρονιά τους νεκρούς της με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης.

Εκεί, στο ίδιο σημείο συγκεντρώθηκαν την ίδια ώρα ακριβώς που σημειώθηκε η πρώτη εκ των δύο επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, για να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.

Και το ρολόι έδειχνε 08.46.

Μια απόδειξη της ανυπέρβλητης δύναμης της μνήμης, όπως μας εξιστορεί και ο Ρωμαίος ποιητής στο επικό ποίημά του.

 

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο από τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου στο “Σημείο Μηδέν”:

Tα μηνύματα του Προέδρου και της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια ανήρτησαν τις παρακάτω φωτογραφίες αντίστοιχα, στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη λεζάντα #NeverForget, δηλαδή “Δεν Ξεχνώ”.