Άλλαξαν τον χάρτη τα 6,7 Ρίχτερ την Ιαπωνία - Άνοιξε η γη, μετακινήθηκαν βουνά [Εικόνες & Βίντεο]

Δεκάδες οι αγνοούμενοι και οι τραυματίες στη Νήσο Χοκάιντο

Τουλάχιστον 8 είναι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6,7 ρίχτερ που έπληξε τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας τα ξημερώματα της Πέμπτης. Οι αγνοούμενοι είναι περισσότεροι από 40 ενώ οι τραυματίες πάνω από 100.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες βιβλικής καταστροφής, με βουνά να έχουν μετακινηθεί, δρόμους να έχουν ανοίξει και σπίτια να έχουν κατεδαφιστεί.

Το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι το επίκεντρο του βρισκόταν σεισμού περίπου 68 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σαπόρο, της κυριότερης πόλης του νησιού Χοκάιντο.

Το Χοκάιντο βυθίστηκε στο σκοτάδι τη στιγμή που “χτύπησε” ο σεισμός, ενώ σχεδόν 3 εκατ. σπίτια δεν έχουν ηλεκτρισμό. Οι αρχές ενημερώνουν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές.

Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 03:08 τοπική ώρα (21:08 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας), προκάλεσε αλλεπάλληλες κατολισθήσεις κοντά στην πόλη Ατσούμα, στο νότιο Χοκάιντο, ορισμένες από τις οποίες καταπλάκωσαν σπίτια.

Κίνδυνος για τσουνάμι δεν υπήρξε, σύμφωνα με την ιαπωνική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος έσπευσε στο γραφείο του πριν από τις 06:00, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση συστήνει ένα κέντρο διοίκησης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής και διάσωσης.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο είναι ενδεικτικά: