Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τα παζάρια του Ερντογάν για ανταλλαγή του Αμερικανού πάστορα με τον Γκιουλέν

Κάθε διασύνδεση μεταξύ της απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα που κρατείται στην Τουρκία και της έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, απέρριψε η Ουάσιγκτον.

«Μία από τις διαστάσεις της έντασης στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον αφορά τα πρόσωπα που συνέδεσαν άμεσα τον Φετουλάχ Γκιουλέν με τον Άντριου Μπράνσον» τόνισε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι προσήκον να συνδέουμε αυτές τις υποθέσεις».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αποπειραθεί να διασυνδέσει τις δύο υποθέσεις, προτείνοντας ένα είδος ανταλλαγής.

«Πρόκειται για διαφορετικές υποθέσεις, καθώς εμπλέκονται διαφορετικά νομικά συστήματα» εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Δεν είναι τόσο απλό να λέει κανείς “πάρε έναν θρησκευτικό αξιωματούχο, δώσε έναν θρησκευτικό αξιωματούχο”».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται από τον Οκτώβριο του 2016, ενέτεινε σημαντικά την ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας.