Προκλητικός ο Ακιντζί: "Παρέμβαση" η τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Σε μια προκλητική δήλωση προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε διάγγελμά του για την 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Χαρακτήρισε την εισβολή “έγκαιρη στρατιωτική παρέμβαση”, η οποία ακολούθησε το πραξικόπημα στην Κύπρο και εμπόδισε την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, υποστήριξε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά πάντα στήριζε την ειρήνη, την επίλυση του Κυπριακού και τη συνεργασία, προσθέτοντας ότι αν υπάρχει κάπου πρόβλημα, τότε η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης θα συνεχιστεί. Είπε ότι «στρατηγικός μας στόχος είναι η λύση του Κυπριακού αλλά δεν εξαρτάται μόνο από την τουρκοκυπριακή κοινότητα η επίλυση», προσθέτοντας ότι χρειάζεται «σοβαρή αλλαγή» της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίτευξη του στόχου.

Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή είπε ότι πέρασαν 44 χρόνια από τότε και τα παιδιά που γεννήθηκαν είναι ήδη 44 χρόνων, ποσοστό 62% του πληθυσμού στο ψευδοκράτος. «Μετά από 44 χρόνια το καλύτερο είναι η επίτευξη δίκαιης λύσης, αλλά για αυτό χρειάζεται να υπάρχει θέληση από όλα τα μέρη» ανέφερε, εκφράζοντας την απογοήτευση του για το γεγονός ότι «όσες ευκαιρίες υπήρξαν δεν αξιοποιήθηκαν». Αναφέρθηκε και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά λέγοντας ότι όλοι ήταν μάρτυρες όσων έγιναν και έγινε γενικά αντιληπτό ποια πλευρά στηρίζει τη λύση.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ένα χρόνο μετά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, η «ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχισε τις αρνητικές τις προσεγγίσεις».