Ο Τραμπ αναθεωρεί τους "φίλους" και τους "εχθρούς" των ΗΠΑ

Τα διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν πως ο πρόεδρος Τραμπ αναθεώρησε τους φίλους και τους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που φάνηκε σε μεγάλο βαθμό στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ευρώπη.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ εμφάνισε τους παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας του ως εχθρούς. Μάλιστα, απείλησε και με αποχώρηση από τη συμμαχία, λόγω των χαμηλών αμυντικών δαπανών από κάποιες χώρες, ενώ νωπές είναι οι μνήμες από την επεισοδιακή του επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Sunday Times, ο πρίγκιπας της Ουαλλίας Κάρολος και ο γιος του Γουίλιαμ ξεκαθάρισαν πως δεν επιθυμούσαν να συναντήσουν τον Τραμπ στο Λονδίνο. Στη σύνοδο των G7 λίγο καιρό πριν, ο Αμερικάνος δισεκατομμυριούχος επιτέθηκε φραστικά και στον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό. “Ο Τζάστιν παριστάνει τον πληγωμένο όταν τον ξεμπροστιάζουν!” είχε γράψει στο τουίτερ.

Τα διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο Τραμπ υπολογίζει “φίλους και εχθρούς” με βάση το κατά πόσον, κατά τη γνώμη του, συνιστούν οικονομική απειλή για τη χώρα του.

Αντίθετα, ο Αμερικάνος πρόεδρος συναντήθηκε σε καλό κλίμα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν τον οποίο χαρακτήρισε «σκληρό», αλλά «πολύ έξυπνο». Ακόμη, μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν έδωσε περισσότερη βάση στην άρνηση του Πούτιν στα περί ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές, παρά στο να ασκήσει κριτική στον παραδοσιακό αντίπαλο των ΗΠΑ. «Η διπλωματία είναι προτιμότερη από τη σύγκρουση. Θα βρούμε τρόπους συνεργασίας για το κοινό συμφέρον. Εχουμε δει ποιες είναι οι επιπτώσεις όταν η διπλωματία μένει στο τραπέζι και ποια είναι τα οφέλη της συνεργασίας. Ακόμη και στον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία διατήρησαν έναν ισχυρό διάλογο. Η σχέση μας όμως ποτέ δεν ήταν χειρότερη από σήμερα. Αλλά αυτό άλλαξε, πριν από περίπου τέσσερις ώρες. Το πιστεύω πραγματικά», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διεθνείς αναλυτές, υποστηρίζουν πως ο Τραμπ νιώθει πιο άνετα να συνομιλεί με αμφιλεγόμενους ολιγάρχες, παρά με δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες. Έντονες είναι και οι αντιδράσεις στην Ουασιγκτον για την εξωτερική πολιτική του Τραμπ, τόσο από Δημοκρατικούς, όσο και από κάποιους Ρεπουμπλικανούς.