Χάος στο Παρίσι: Οι πανηγυρισμοί για το Μουντιάλ αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια - 2 νεκροί σε τροχαία (Φώτος)

Σε εφιάλτη μετατράπηκε η μεγάλη γιορτή για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, χθες βράδυ το Παρίσι.

Στη διάρκεια των πανηγυρισμών καθώς ξέσπασαν ταραχές και συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς και δυνάμεις στης αστυνομίας, που αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων. Στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, κι ενώ πολίτες γιόρταζαν την επιτυχία της εθνικής ομάδας τους, κάποιοι άλλοι προχώρησαν σε βανδαλισμούς και λεηλασίες καταστημάτων. Τα πυροσβεστικά οχήματα με ρίψεις νερού επιχείρησαν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.

Στο τέλος της βραδιάς όμως, η καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο κι όχι πόλη που γιόρταζε.

Οι εκδηλώσεις χαράς για την κατάκτηση του κυπέλλου αμαυρώθηκαν από εκτεταμένα επεισόδια, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα και μαρτυρούν οι φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του κόσμου.

 

Οι πρώτες εικόνες καταγράφουν βανδαλισμούς σε μπαρ και περίπου τριάντα νεαρούς να λεηλατούν κατάστημα στη Σανζ Ελυζέ.

Οι ταραχές ξεκίνησαν από την Αψίδα του Θριάμβου για να εξαπλωθούν και σε άλλα τμήματα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στους δρόμους του Παρισιού, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μεθυσμένοι από χαρά και συγκίνηση συγκεντρώθηκαν για να γλεντήσουν τη νίκη της εθνικής ομάδας τους, ξεδιπλώθηκαν ακραίες σκηνές βίας με πάνοπλες δυνάμεις επιβολής της τάξης να επεμβαίνουν για να τις αντιμετωπίσουν.

Ο γάλλος δημοσιογράφος της Le Figaro Πωλ Καρσενάκ έγραψε στο Twitter: «Συγκρούσεις ανάμεσα σε κακοποιά στοιχεία, που πετούν μπουκάλια, και δυνάμεις επιβολής της τάξης».

«Ανθρωποι τρέχουν για να ξεφύγουν από παρακείμενους δρόμους» συμπλήρωσε.

Η δήμαρχος του 8ου διαμερίσματος του Παρισιού, Jeanne D’ Hauteserre, δήλωσε: «Η γιορτή καταστράφηκε για μια χούφτα βανδάλων».

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει.

Aλλος δημοσιογράφος της Le Figaro έγραψε ότι οικογένεια έγινε στόχος ενός εκ των ταραχοποιών που πέταξε εναντίον της άδειο μπουκάλι.

Ο Ασλεϊ Μπουλάρντ έγραψε στο Twitter: «Είναι λυπηρό ν’ ακούς αναφορές για λεηλασίες, να καλούνται οι αστυνομικές δυνάμεις να τις αντιμετωπίσουν και να γίνεται χρήση δακρυγόνων στο Παρίσι στη συνέχεια της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Χρήστης του Twitter ανάρτησε σχόλιο στο οποίο αναφέρει ότι «οι Γάλλοι είναι τόσο χαρούμενοι για τη νίκη τους που πυρπόλησαν αυτοκίνητα, προκάλεσαν ταραχές και γιόρτασαν πετώντας πέτρες κατά των αστυνομικών και των πυροσβεστών».

Στη Λυών, ομάδα νεαρών εθεάθη να καταστρέφει δημόσιες καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, να καίει κάδους απορριμμάτων και να επιτίθεται στους αστυνομικούς.

Στη Μασσαλία, εικόνες δείχνουν νεαρούς να καταστρέφουν λεωφορείο και να βάζουν φωτιές στους δρόμους.

Ταραχές, αναφέρθηκαν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, όπως στη Γκρενόμπλ, τη Ρουέν, τη Χάβρη, τη Νίκαια, τις Κάννες, το Στρασβούργο και τη Νάντη.

Δυστυχώς η γιορτή δεν αμαυρώθηκε μόνο από υλικές ζημιές, αλλά και από θανατηφόρα δυστυχήματα. Στο Ανεσί, ένας πενηντάρης έχασε τη ζωή του πέφτοντας σε κανάλι όπου το βάθος του νερού ήταν μικρό. Στο Σεν Φελίξ (Ουάζ) ένας άνδρας που πανηγύριζε ενώ οδηγούσε σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του έπεσε πάνω σε πλάτανο. Κι ακόμη τρία παιδιά, από 3 ως 6 ετών, τραυματίστηκαν σοβαρά όταν τα χτύπησε μοτοσικλέτα στο Φρουάρ.

Καμμένα αμάξια και συλλήψεις

Συνολικά 845 αυτοκίνητα κάηκαν και 508 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των δύο νυχτών της 13ης και της 14ης Ιουλίου στη Γαλλία, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αριθμός των αυτοκινήτων που πυρπολήθηκαν ήταν ελαφρά μειωμένος σε σύγκριση μ’ εκείνον που είχε καταγραφεί την περασμένη χρονιά (897).

Απεναντίας, ο αριθμός των συλλήψεων αυξήθηκε αλματωδώς, από 368 το 2017 σε 508 φέτος, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, Φρεντερίκ ντε Λανουβέλ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν σημειώθηκε κανένα «μείζον» επεισόδιο.