Τσαβούσογλου: Τσίπρας και Κοτζιάς είχαν υποσχεθεί πως θα μας επιστρέψουν τους «8»

Μέσω του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσολγου, ήρθε η πρώτη επίσημη αντίδραση της Άγκυρας για την απόφαση να δοθεί πολιτικό άσυλο και σε τρίτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Την ίδια ώρα που επίσημα πλέον η Άγκυρα ζητά την ανταλλαγή των «8» με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πρακτορείο Ανατολή, χαρακτήρισε περίεργη την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για χορήγηση πολιτικού ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς.

Επίσης, επανέλαβε την εκδοχή Ερντογάν ότι η ελληνική πλευρά είχε πει πως θα προχωρούσε στην έκδοσή τους στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «H Ελλάδα κατέβαλλε αρχικά προσπάθειες για την έκδοση αυτών των ατόμων στην Τουρκία, αλλά της ασκήθηκαν πολύ σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Ο Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Ερντογάν), αλλά το μπλόκαραν οι δικαστές».

Στο στόχαστρο βάζει και τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας: «Ο Κοτζιάς μου είχε πει πως η Ελλάδα δεν θέλει πραξικοπηματίες».

Τέλος επιτέθηκε και στην ελληνική Δικαιοσύνη για την απόφασή της να μην εκδώσει τους «8», λέγοντας: «Βλέπουμε τώρα από τη δικαστική απόφαση ότι πρώτα τους απελευθέρωσαν και μετά πήραν άσυλο. Οι δικαστές δέχονται πολύ σοβαρές πιέσεις. Βλέπουμε τις αποφάσεις των Ελλήνων δικαστών για τους πραξικοπηματίες. Οι δικαστές πιθανώς να μην ακούν την κυβέρνησή τους εκεί, αλλά γνωρίζουμε ότι αποφάσισαν υπό την πίεση της Ευρώπης».