Ταϊλάνδη: Αναβάλλεται η επιχείρηση διάσωσης-"Δεν θα το ρισκάρουμε" (βίντεο)

Δεν θα γίνει απόψε η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών από το σπήλαιο, στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνήτης Narongsak Osottanakorn.

«Προσπαθούμε να στήσουμε το καλύτερο σχέδιο. Αν το ρίσκο είναι μηδαμινό, θα το προσπαθήσουμε. Φοβόμαστε για τον καιρό και το οξυγόνο μέσα στη σπηλιά. Πρέπει να βρούμε ποιο σχέδιο είναι το καταλληλότερο», είπε, απαντώντας για το αν η επιχείρηση διάσωσης θα γίνει απόψε. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως θα πρέπει το σχέδιο που θα επιλεγεί να δοκιμαστεί πρώτα μία φορά, πριν τεθεί σε εφαρμογή. Ερωτηθείς ο κυβερνήτης, γιατί δεν αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης από την στιγμή που τα παιδιά έχουν μάθει να κάνουν κατάδυση, τόνισε πως «θέλουμε το μικρότερο ρίσκο».

Στη συνέχεια, ανέφερε πως ο Βρετανός δύτης που βγήκε από το σπήλαιο στις 9 (τοπική ώρα) είπε πως τα αγόρια ήταν καλά. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν είναι ακόμα σε θέση να κάνουν κατάδυση.

Ψάχνουν εναλλακτικές

Τον τρόπο ώστε να φτάσουν στα παγιδευμένα παιδιά στο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, χωρίς να προκαλέσουν κάποια κατολίσθηση αναζητούν οι διασώστες. Ο χρόνος τους πιέζει ασφυκτικά καθώς αναμένονται νέες βροχοπτώσεις στην περιοχή και λόγω ότι το οξυγόνο μειώνεται συνεχώς.

Το οξυγόνο στη σπηλιά έχει μειωθεί δραματικά στο 15% -από 21% που είναι το φυσιολογικό- λόγω της παρουσίας εκατοντάδων διασωστών και γίνονται προσπάθειες να τοποθετηθεί σωλήνας που θα μεταφέρει φρέσκο αέρα στο σπήλιο, σε περίπτωση που τα παιδιά παγιδευτούν από τα νερά λόγω της ανόδου της στάθμης τους κατά την εποχή των μουσώνων.

Διέξοδος από τη ζούγκλα

Σύμφωνα με το Reuters, ομάδες διασωστών μπήκαν βαθιά στη ζούγκλα, πάνω από το σπήλαιο ψάχνοντας έναν τρόπο να μπουν μέσα. «Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να μπούμε στο σπήλαιο. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά», δήλωσε ο Πρόεδρος του Πολυτεχνείου της Ταϊλάνδης. Ελικόπτερα έχουν σηκωθεί και με ειδικό εξοπλισμό προσπαθούν να δουν μέσα από το έδαφος και το πυκνό δάσος.

Τα παιδιά παραμένουν εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες εγκλωβισμένα στο σπήλαιο.

Το ερώτημα είναι πόσο μπορούν υπ’ αυτές τις συνθήκες να αντέξουν οι εγκλωβισμένοι. «Δεν ξέρω, δεν είμαι γιατρός», δήλωσε ανήσυχος ο υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Τσαλονγκτσάι Τσαγιακάμ.

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ, ο οποίος παραδέχθηκε: «Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος».

Πέθανε διασώστης λόγω έλλειψης οξυγόνου

Πρώην στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης λιποθύμησε κι έχασε τη ζωή του έπειτα από μια επιχείρηση διάσωσης στη σπηλιά.

Ο Σαμάρν Πουνάν, πρώην μέλος της ομάδας SEAL, συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης των παιδιών και του προπονητή τους, που εντοπίστηκαν σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην επαρχία Τσιανγκ Ράι. Απεβίωσε αφού έφερε σε πέρας επιχείρηση με σκοπό να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιαστούν τα παγιδευμένα παιδιά με φιάλες οξυγόνου, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων.

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» ο ίδιος, εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.

Βίντεο δείχνει τις δύσκολες συνθήκες διάσωσης

Τα πλάνα από την κάμερα στο κράνος ενός από τους δύτες, απεικονίζουν τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες διάσωσης μέσα στο σπήλαιο.

Σχοινιά που χρησιμοποιούνται ως οδηγοί έχουν εγκατασταθεί για να βοηθήσουν την κάθοδο των ομάδων διάσωσης που διακρίνονται να βυθίζονται μέσα στη σήραγγα σε βαθιά νερά με τα φώτα στα κράνη να φωτίζουν τη διαδρομή.

Καθώς εισέρχονται όλο και πιο βαθιά στο σπήλαιο, το νερό ξαφνικά βαθαίνει και τους φτάνει μέχρι το λαιμό, ενώ η σήραγγα γίνεται όλο και πιο στενή.

Ποια είναι τα σχέδια διάσωσης

Το πρώτο προβλέπει ότι κάθε ένα από τα παιδιά θα καταδυθεί στα σημεία, όπου αυτό είναι αναγκαίο συνοδεία τριών βατραχανθρώπων και θα διανύσει το στεγνό μέρος της διαδρομής πεζή μέχρι την έξοδο. Αλλά όπως επισημαίνεται επαγγελματίες δύτες χρειάζονται έξι ώρες για να φθάσουν στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί τα παιδιά και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψουν, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά, πολλά από τα οποία δεν γνωρίζουν καν κολύμπι, θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει τη διάνοιξη μιας τρύπας στη σπηλιά, στο σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά. Πρόκειται, όπως σημειώνουν ειδικοί, για την πλέον επικίνδυνη επιλογή και παρά τις προσπάθειες των Αρχών δεν έχει εντοπιστεί ακόμη το ακριβές σημείο, όπου μπορεί να επιχειρηθεί η γεώτρηση.