Ο εκρηκτικός διάλογος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, με πρωταγωνιστή τον Κόντε

Το ολονύχτιο θρίλερ της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Μεταναστευτικό δεν θα μπορούσε να μην είχε και ατυχείς στιγμές.

Γύρω στις 05.30 ώρα Ελλάδας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε ότι η ηγέτες των 28 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν στα συμπεράσματα της συνόδου.

Παρά ταύτα, πριν από τη συμφωνία “βγήκαν μαχαίρια”, με τον διάλογο μεταξύ κάποιων εκ των 28 ηγετών να ξεφεύγει.

Ως γνωστόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ζητούσε παραχωρήσεις υπέρ της Ιταλίας και απειλούσε με βέτο. Η στάση του προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ομολόγων του από τη Βουλγαρία και τη Σουηδία, Μπόικο Μπορίσοφ και Στέφεν Λεβέν.

Όπως περιγράφει ο Guardian, κάποια στιγμή οι τόνοι ανέβηκαν τόσο πολύ και ο Κόντε επικαλέστηκε την ιδιότητα του καθηγητή της Νομικής, για να διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο εργασίας που ακολουθείται στις συνόδους κορυφής.

«Είμαι καθηγητής Νομικής», φέρεται να είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, προκαλώντας την αντίδραση του Μπορίσοφ, η απάντηση του οποίου κινήθηκε σε τόνους ειρωνείας προς τον Ιταλό ομόλογό του: «Κι εγώ ήμουν πυροσβέστης, αλλά αυτός δεν είναι σωστός τρόπος διαπραγμάτευσης».

O πρωθυπουργός της Σουηδίας, Λεβέν, παρενέβη στη συζήτηση για να προσθέσει ότι εκείνος ήταν οξυγονοκολλητής, εκφράζοντας επίσης τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο ο Κόντε προσπαθούσε να στηρίξει τα επιχειρήματά του.

Σημειώνεται ότι το βέτο της Ιταλίας στο κείμενο συμπερασμάτων οδήγησε σε ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, πριν τελικά οι 28 ηγέτες καταλήξουν σε συμφωνία.