Την υποστήριξη της ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ζητά ο Ζάεφ

Την στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους ζητά με επιστολή του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΙΑ, με την επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ καλεί τους εταίρους να στηρίξουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην Ε.Ε., καθώς είναι κρίσιμο τόσο για την συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα όσο και για το μέλλον της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, ο Ζάεφ ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την επίτευξη μιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας.

«Η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια ιστορική ευκαιρία να ξεπεραστούν οι διαφωνίες που βαραίνουν τις δύο χώρες για πάνω από 25 χρόνια και στέκονται εμπόδιο στο δρόμο μας για την Ευρω-Ατλαντική συμμαχία», αναφέρει στην επιστολή.

Επίσης, αναφέρεται στην πρόσφατη επικύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο, αλλά και στις επισημάνσεις της Ελλάδας προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ σχετικά με την έγκριση της ένταξης της ΠΓΔΜ σε αυτά μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος τον φθινόπωρο και την συνακόλουθη συνταγματική αναθεώρηση.

«Η υποστήριξη των κρατών – μελών της Ε.Ε. είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την υλοποίηση της συμφωνίας και τα οφέλη που αυτή ενδέχεται να φέρει και για τις δύο χώρες, την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ευρώπης γενικότερα», συμπληρώνει ο κ. Ζάεφ.

Σε αυτό το πλαίσιο, «ζητώ την υποστήριξή σας για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ υπό το πρίσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Μια τέτοια απόφαση θα αναγνωρίσει τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες και θα δώσει ώθηση και σε άλλες μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, θα είναι κρίσιμη η συνεισφορά της στην δημιουργία ενός θετικού κλίματος απαραίτητου για την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των βημάτων της συμφωνίας για το όνομα προς την υλοποίηση ενός ισορροπημένου συμβιβασμού» καταλήγει η επιστολή του Πρωθυπουργού των Σκοπίων.