Η Ιρανή που έβγαλε το χιτζάμπ και πήγε... Μουντιάλ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου προσφέρει, ως συνήθως, εικόνες χάρματος οφθαλμών. Όπως δηλαδή η ακόλουθη φωτογραφία με μία νεαρή γυναίκα να ποζάρει όλο νάζι στον φωτογραφικό φακό.

Εκ πρώτης όψεως η εικόνα είναι απόλυτα σύμφυτη με το Μουντιάλ. Αν ωστόσο προσέξουμε τα χρώματα της σημαίας με τα οποία είναι βαμμένη στο πρόσωπό της η νεαρή, θα διαπιστώσουμε πως πρόκειται για Ιρανή.

Μία εικόνα ασυνήθιστη, καθώς οι Ιρανές υποχρεούνται να φορούν χιτζάμπ στη δημόσια ζωή τους. Όπως ακριβώς δηλαδή αποτυπώνεται και η ίδια στην φωτογραφία που φέρει η κρεμασμένη στο λαιμό ταυτότητά της.

Ωστόσο, στο φωτογραφικό καρέ το οποίο τράβηξε φωτογράφος του Associated Press σε γήπεδο της Ρωσίας, το χιτζάμπ είναι άφαντο. Επιπλέον, η κοπέλα εμφανίζεται με κοντή φούστα και εφαρμοστή μπλούζα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι πρότινος απαγορεύονταν στις Ιρανές να παρακολουθήσουν αθλητικές εκδηλώσεις ανδρών στη χώρα τους, μία απαγόρευση που επιβλήθηκε μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Την περασμένη Τετάρτη, οι Ιρανές μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την ζωντανή μετάδοση του αγώνα Ισπανίας – Ιράν από το στάδιο Azadi στην Τεχεράνη. Μπορεί να μην ήταν ένας ζωντανός αγώνας που πραγματοποιούνταν στη χώρα τους, αλλά ήταν μόνο η αρχή.

Στο παρελθόν υπήρξαν συλλήψεις γυναικών που παρακολούθησαν ανδρικά ματς στο Ιράν.

Η εν λόγω γυναίκα, το όνομα της οποία παραμένει άγνωστο παρά το γεγονός ότι η φωτογραφία έγινε πολύ γρήγορα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακολούθησε  τον αγώνα στο στάδιο Kazan της Ρωσίας έχοντας την ευκαιρία να ζήσει από κοντά τη δράση.

Ορισμένες Ιρανές που βρέθηκαν επίσης στο γήπεδο, είχαν μαζί τους και ακτιβιστικά πλακάτ που έγραφαν «Υποστηρίξτε τις Ιρανές για να μπορούν να παρακολουθούν αγώνες».