Ο Ερντογάν προορίζει (από τώρα) για διάδοχό του τον γαμπρό του;

Μετά τον χθεσινό εκλογικό θρίαμβο, ο Ερντογάν εξασφάλισε την παραμονή του στην εξουσία τουλάχιστον για άλλα πέντε χρόνια. Στην 100ή επέτειο της ίδρυσης του σύγχρονου τουρκικού κράτους, που θα εορταστεί το 2023, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στον προεδρικό θώκο της χώρας του.

Κι αν για όλους τους υπόλοιπους αυτή η χρονολογία φαντάζει πολύ μακρινή, δεν ισχύει το ίδιο για τον “ισόβιο πρόεδρο” και Σουλτάνο,  καθώς, όπως φημολογείται, τον απασχολεί η διαδοχή του.

Λέγεται λοιπόν πως ο Ερντογάν προωθεί ως διάδοχό του τον γαμπρό του και σύζυγο της μεγαλύτερης κόρης του Έσρα, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Μάλιστα, κάποιες κινήσεις του, που ερμηνεύονται ως “προετοιμασίες διαδοχής”, έχουν θορυβήσει πολλά σημαίνοντα στελέχη του AKP, τα οποία δυσφορούν με τις παρασκηνιακές ενέργειες του Τούρκου Προέδρου.

Η προώθηση του γαμπρού έναντι των τεσσάρων παιδιών του

Το αξιοπερίεργο ωστόσο δεν είναι η προώθηση του 40χρονου Αλμπαϊράκ, αλλά το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν προβαίνει στον “ορισμό” διαδόχου επιλέγοντας ένα από τα τέσσερα παιδιά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το “κώλυμα” αφορά στον μεγαλύτερο γιο του, τον Μπουράκ, ο οποίος έχει αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, αφού είχε εμπλακεί παλαιότερα σε θανατηφόρο τροχαίο. Ο Μπουράκ δεν είχε δίπλωμα οδήγησης και εγκατέλειψε το θύμα, αλλά κατάφερε να αποφύγει την καταδίκη, καθώς, όταν άρχισε η δίκη, ο νυν 38χρονος έλειπε στο εξωτερικό κι ο πατέρας του εκείνη την περίοδο ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Ο 37χρονος Μπιλάλ από την άλλη, αν και χαίρει αρκετής προβολής στη γείτονα ως επικεφαλής του ισλαμο-συντηρητικού «Ιδρύματος για τη Νεολαία και την Εκπαίδευση», δεν προκρίνεται από τον Ερντογάν. Ο λόγος είναι ότι δεν τον θεωρεί άξιο διάδοχό του, δεδομένου ότι παλαιότερα βρέθηκε στο επίκεντρο κατηγοριών για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στο εξωτερικό.

Αναφορικάμε τις κόρες του Σουμεγιέ και Έσρα, η μεν Εσρά δεν έχει δραστηριοποιηθεί πολιτικά, η δε Σουμεγιέ, 32 χρόνων, έχει συνοδεύσει αρκετές φορές τον πατέρα της σε εκδηλώσεις του AKP, ενώ είναι αναπληρώτρια επικεφαλής της φιλο-ισλαμικής «Ένωσης των Γυναικών για τη Δημοκρατία». Η γυναικεία ωστόσο φύση της μάλλον είναι “ασυμβίβαστη” με την ηγεσία του ισλαμο-συντηρητικού AKP.

Το δαχτυλίδι στον Αλμπαϊράκ;

Ο αγαπημένος γαμπρός του Ερντογάν γνωρίστηκε με την κόρη του Εσρά το 2003, όταν εκείνη σπούδαζε στην Καλιφόρνια και άρχισε να βγαίνει μαζί του με την έγκριση του πατέρα της. Περίπου δέκα χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν κι έκτοτε ο γαμπρός του Ερντογάν συγκαταλέγεται στον στενό κύκλο των εμπίστων του. Οι δύο οικογένειες συνδέονται με δεσμούς φιλίας εδώ και δεκαετίες, από την εποχή που ο Ερντογάν και ο πατέρας του Αλμπαϊράκ, Σαντίκ, ήταν μέλη του ισλαμιστικού κινήματος Milli Görus.

Σε ηλικία 29 ετών, ο Αλμπαϊράκ έγινε διευθύνων σύμβουλος του τουρκικού ομίλου Calik Holding, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, των κατασκευών και της υφαντουργίας. Έναν χρόνο αργότερα ο όμιλος αγόρασε την τουρκική εφημερίδα Sabah και την ομώνυμη μιντιακή αυτοκρατορία. Δεν είναι τυχαίο ότι η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια σε φερέφωνο της κυβέρνησης, τα ηνία του οποίου, όπως και της Calik Holding, έχει αναλάβει στο μεταξύ ο αδελφός του Μπεράτ, Αχμέτ, αφού ο γαμπρός του Ερντογάν στράφηκε στην πολιτική.

Ο Ερντογάν τον τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων του AKP στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, ενώ στη συνέχεια του ανέθεσε το υπουργείο Ενέργειας. Στο πρόσωπό του φέρεται να βρήκε ένα έμπιστο άτομο, το οποίο συμβουλεύεται σε κρίσιμες αποφάσεις.

Κάνοντας ένα συνειρμό, τηρουμένων των διαφορών, οδηγείται κανείς στην επισήμανση ότι ανάλογη τακτική έχει υιοθετήσει και ο Πρόεδρος Τραμπ, που έχει ως επιστήθιο σύμβουλό του τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, σύζυγο της πρωτότοκης κόρης του Ιβάνκα. Αλλά στην περίπτωση Τραμπ η αποκαλούμενη και “πρώτη κόρη” είναι αυτή που κρατά τα σκήπτρα τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο της δημόσιας σφαίρας. Άλλωστε οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν, τουλάχιστον σε σε ό,τι αφορά την κοινωνκή και πολιτική ζωή, δυο διαφορετικούς κόσμους.

Ο γαμπρός του Ερντογάν, Αλμπαϊράκ, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, προορίζεται για τη θέση του αντιπροέδρου της νέας κυβέρνησης, ένα νευραλγικό πόστο με μεγάλη επιρροή, για να παραλάβει, όπως όλα δείχνουν, το πολυπόθητο “δαχτυλίδι”.