Δημοτικές εκλογές Ιταλίας: Σαρωτική νίκη Σαλβίνι στα παραδοσιακά προπύργια της Κεντροαριστεράς

Η Λέγκα του Βορρά αναδείχθηκε στον μεγάλο νικητή του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία, επιβεβαιώνοντας την σταθερή άνοδό της στις δημοσκοπήσεις από τον περασμένο Μάρτιο.

Σαρωτική νίκη για τη Λέγκα του Βορρά

Ο Ματτέο Σαλβίνι, ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών «ιστορικό» με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, “σάρωσε” στις εκλογές αλώνοντας μάλιστα τρία μεγάλα «κάστρα» της Κεντροαριστεράς.

Η Λέγκα, αν και μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό από την 1η Ιουνίου, στις τοπικές εκλογές κατέβηκε με την Κεντροδεξιά συμμαχία, που περιλαμβάνει τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το μικρό ακροδεξιό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας».

Από τις 3 πόλεις που ήλεγχε μέχρι πριν τις εκλογές η Κεντροδεξιά θα έχει τώρα υπό τον έλεγχό της 11, ενώ η Κεντροαριστερά έπεσε από τις 17 στις 5.

Απώλειες για την Κεντροαριστερά

Υπόψηφιοι της Κεντροδεξιάς συμμαχίας υπό την Λέγκα κατάφεραν να αποσπάσουν μεγαλουπόλεις της Τοσκάνης όπως η Πίζα, η Σιένα και η Μάσα από το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ  ήταν το πρώτο κόμμα σε ψήφους και στο Τέρνι νικώντας τον υποψήφιο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, τη στιγμή μάλιστα που ο Ματτέο Σαλβίνι τηρεί σκληρότατη γραμμή στο μεταναστευτικό, μπλοκάροντας μεταξύ άλλων τον ελλιμενισμό πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες σε ιταλικά λιμάνια.

Στην βόρεια Ιταλία η πόλη Ίμολα περνά από την διαχείριση της Κεντροαριστεράς σε εκείνη των Πέντε Αστέρων, τα οποία στον Νότο κερδίζουν και στο Αβελίνο. Χάνουν όμως την Ραγκούζα της Σικελίας, στην οποία είχαν κυβερνήσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το Δημοκρατικό Κόμμα κατάφερε να διατηρήσει την δημαρχεία στην πόλη της Ανκόνα και μπόρεσε να υπερισχύσει και στο λιμάνι του Μπρίντιζι της Απουλίας.

Οι απώλειες για την Κεντροαριστερά έρχονται έπειτα και τη συντριπτική ήττα της στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, όπου απέσπασε μόλις το 23% των ψήφων.

Τί δείχνει το εκλογικό αποτέλεσμα

Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι η Λέγκα του Βορρά και η Κεντροδεξιά καταφέρνουν να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά τους, ότι τα Πέντε Αστέρια  διαθέτουν σαφώς μικρότερη δύναμη σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου και ότι επιβεβαιώνεται η βαθιά κρίση στην οποία διέρχεται η ιταλική Κεντροαριστερά.

Πλέον, αναμένονται πρωτοβουλίες από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος με στόχο την έναρξη νέας πολιτικής φάσης, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια νέα επικοινωνία με την εκλογική βάση του κόμματος που ίδρυσε πριν από έντεκα χρόνια ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης, Βάλτερ Βελτρόν.

Χαμηλή η προσέλευση στις κάλπες

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες ήταν χαμηλή, καθώς χθες, κατά τον δεύτερο γύρο, μόλις που ξεπέρασε το 46%, ενώ στον πρώτο γύρο της 10ης Ιουνίου κυμάνθηκε πέριξ του 60%.

Το μήνυμα του Σαλβίνι

Ακολουθεί το μήνυμα του Σαλβίνι:

“Ιστορική νίκη της Λέγκα στους για δεκαετίες “αριστερούς” δήμους: Ευχαριστώ!!! Όσο περισσότερο οι αριστερές προσβολές, τόσο περισσότεροι πολίτες μας ανταμείβουν. Πρώτα οι Ιταλοί, εγώ δεν σταματώ.”