Ο Ερντογάν απόλυτος κυρίαρχος απ' τον πρώτο γύρο - Πήρε και τη Βουλή

Ο Ερντογάν κλείδωσε τη νίκη και αναδεικνύεται θριαμευτής των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Με καταμετρημένο το 96,3% των εκλογικών τμημάτων παίρνει το 52,9%.

Ενδεικτικό της δυναμικής υπέρ του Τούρκου προέδρου είναι το γεγονός ότι αυξάνει κατά τρεις μονάδες το ποσοστό του στην Κωνσταντινούπολη, όπου συγκεντρώνει το 51%.

Το ποσοστό του αντιπάλου του, υποψηφίου των κεμαλιστών Μουχαρέμ Ιντζέ, είναι στο 30,6%, ενώ η Μεράλ Ακσενέρ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 7,5%, ποσοστό χαμηλό σε σχέση με τις προσδοκίες που αρχικά καλλιεργήθηκαν για την τύχη της υποψηφιότητάς της.

Ερντογάν: Η Τουρκία έδωσε μάθημα Δημοκρατίας

«Ο κόσμος με έκανε περήφανο. Η Τουρκία με ποσοστό 80% περίπου συμμετείχε στις εκλογές κι έδωσε μάθημα Δημοκρατίας», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις πρώτες του δηλώσεις, μετά την επανεκλογή του με ποσοστό άνω του 50%. Επίσης, εξαπέλυσε «πυρά» τόσο στην αντιπολίτευση, που κάνει λόγο για παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, όσο και κατά της Δύσης.

«Όλοι αυτοί που συμμετείχαν, όλους τους υποψήφιους, θέλω να τους ευχαριστήσω. Κανένας για να κρύψει την αποτυχία του, ρίχνοντας σκιά στα αποτελέσματα των εκλογών, ελπίζω δεν θα ρίξει καμία σκιά», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ο κόσμος με έκανε περήφανο. Η Τουρκία με ποσοστό 80% περίπου συμμετείχε στις εκλογές κι έδωσε μάθημα Δημοκρατίας. Όταν γίνονται εκλογές με 30% και 40%, προσπαθούν να δώσουν μάθημα στην Τουρκία οι χώρες που βγάζουν αποτελέσματα με λιγότερο από 50% συμμετοχή. Τους προσκαλώ να πάρουν μαθήματα από τις τουρκικές εκλογές», είπε ο Ερντογάν.

Πως ο Ερντογάν εξουδετέρωσε τη “λύκαινα”

Το χαμηλό ποσοστό της Ακσενέρ κατά τις εκτιμήσεις κάποιων αναλυτών οφείλεται και στην στρατηγική του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος στον πολιτικό του λόγο έβαζε απέναντι του ως υπολογίσιμο αντίπαλό του τον Ιντζέ, τον οποίο ενίσχυε με τον τρόπο αυτό, αποδυναμώνοντας την πρόεδρο του “Καλού Κόμματος, την επονομαζόμενη “λύκαινα”.

Το HPD του έγκλειστου Ντεμιρτάς μπαίνει στη Βουλή 

Το φιλοκουρδικό κόμμα του Ντεμιρτάς (HDP) έφτασε το 10,4% και μπαίνει στην Βουλή.

Τα ποσοστά που λαμβάνουν οι υποψήφιοι για την προεδρία:

Ερντογάν: 52,9%

Ιντζέ: 30,6%

Ντεμιρτάς: 7,9%

Ακσενέρ: 7,5%

Τα ποσοστά και οι έδρες των κομμάτων στη Βουλή

Σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 90,3% των εκλογικών τμημάτων, το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 52,9% (298 έδρες), 22,4% και 144 έδρες το CHP του Ιντζέ, το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ 10% (44 έδρες) και το φιλοκουρδικό HDP με 10,8% μπαίνει στη βουλή εξασφαλίζοντας 65 έδρες, ενώ το MHP (εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν) πιάνει 11,2% (49 έδρες).

Με τα παραπάνω ποσοστά, ο Ερντογάν παίρνει και την Βουλή (εκτός από την προεδρία) αφού το 43,6% που παίρνει, μαζί με το 11,2% του Μπαχτσελί (θα σχηματίσουν συνασπισμό) ξεπερνά το 55%.

Οι καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα που δίνουν τα τουρικά ΜΜΕ. Είπαν πως θα συνεχίσουν όλη τη νύχτα να δουλεύουν και να παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων. Σύμφωνα με τα δικά τους αποτελέσματα, μέχρι στιγμής ο Ερντογάν προηγείται με 51,7% και ο Ιντζέ ακολουθεί με 33,6% αλλά  με βάση μόνο το 39%των καλπών.

Νωρίτερα ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ άφησε σοβαρές αιχμές για παρατυπίες στην μετάδοση των αποτελεσμάτων των τουρκικών εκλογών.

Ο κ. Ιντζέ κατήγγειλε πως, ενώ το σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου δείχνει πως έχει καταμετρηθεί το 37% των ψήφων, το κρατικό πρακτορείο Anadolu τροφοδοτεί μέσα ενημέρωσης με ενσωμάτωση της τάξης του 85%.

Οι κάλπες έκλεισαν σε όλα τα εκλογικά κέντρα στην Τουρκία, στα οποία σχεδόν 60 εκατομμύρια Τούρκοι ψήφισαν για τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Πυροβολισμοί κατά οπαδών της Ακσενέρ με τέσσερις νεκρούς

Άγνωστοι πυροβόλησαν κατά εκλογικού κέντρου στην επαρχία Ερζερούμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο τοπικός επικεφαλής του εθνικιστικού «Καλού Κόμματος» της Ακσενέρ και άλλα τρία στελέχη.

Τους θανάτους τους επιβεβαίωσε ο Μουσταφά Γκιουλντογάν, αξιωματούχος του κόμματος.

Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Την προσπάθεια εκλογικής νοθείας στις τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές κατήγγειλε σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP .

Εκπρόσωπος του CHP μίλησε για κάλπες που είχαν ήδη ψηφοδέλτια, αλλά και για επιθέσεις και απειλές εναντίον των παρατηρητών του κόμματος. Αντίστοιχες καταγγελίες έκανε και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του CHP, Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα. «Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε.

Ο Τεζτσάν ανέφερε πολλά παραδείγματα απόπειρας να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες. Ομως, ο Τεζτσάν δήλωσε ότι υπήρξαν επιθέσεις και απειλές για να σταματήσουν οι παρατηρητές.

Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».

Καταγγελίες για νοθεία και από το HDP

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι πληροφορήθηκε «πως σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών. Παράλληλα, δήλωσε ότι με αυτή την εκλογική διαδικασία η χώρα βιώνει μία δημοκρατική επανάσταση.

Ο επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λίγο αφού ψήφισε στην Άγκυρα, απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους δημόσιους λειτουργούς» να αποτρέψουν απόπειρες νοθείας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε πως είστε κρατικοί λειτουργοί. Δεν είστε υπάλληλοι κάποιου πολιτικού κόμματος».

Τα επεισόδια και οι καταγγελίες

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγελίες ανέφεραν ότι στην πόλη Ούρφα, ο βουλευτής του AKP, Ιμπραΐμ Χαλίλ Γιλντίζ, προέβη σε καταστροφή υλικού του φιλοκουρδικού κόμματος CHP μαζί με την φρουρά του.

Επίσης, στο Ντιγιάρμπακιρ, άνδρες του MHP προσπάθησαν να περάσουν στο εκλογικό κέντρο με 1.000 προσημειωμένα ψηφοδέλτια ήδη σε φακέλους.

Στο Σούρουτς έγινε προσπάθεια νοθείας, καθώς οι κάλπες 1043-1044 άνοιξαν από άνδρες και σε αυτές προστέθηκαν ψηφοδέλτια, ενώ άνδρας προσπάθησε να ψηφίσει δύο φορές και σε αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερις σάκοι με προσφραγισμένες ψήφους.

Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στην επαρχία Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, λόγω υποψιών ότι προσπάθησαν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε τμήματα της περιοχής, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Λίγη ώρα πριν, το Anadolu ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές εκκίνησαν «νομικές διαδικασίες» εναντίον δέκα Ευρωπαίων, οι οποίοι φέρεται να προσποιήθηκαν τους παρατηρητές, αλλά στην πράξη προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας διατέθηκαν για την τήρηση της τάξης.

Για πρώτη φορά σε αυτές της εκλογές στελεχώθηκαν μονάδες με φορητές κάλπες για τις κατοικίες ατόμων με ειδικές ανάγκες για να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμα τους ως ψηφοφόροι.

Τα σενάρια

Το ερώτημα συτών των εκλογών ήταν κυρίως αν ο Ερντογάν θα εκλέγονταν στην προεδρία από τον πρώτο γύρο και αν το AKP θα διατηρούσε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος για την προεδρία δεν λάμβανε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ένας δεύτερος γύρος θα διεξάγονταν στις 8 Ιουλίου.

Τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την εταιρεία Sonar, ο Ταγίπ Ερντογάν έπαιρνε 47% στον πρώτο γύρο και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 33%. Η εταιρεία έβλεπε πιθανότητα ο Μουχαρρέμ Ιντζέ να κερδίσει τον δεύτερο γύρο.

Από την άλλη η εταιρεία KONDA προέβλεπε ότι εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν με 51,9% και ο Μουχαμμέρ Ιντζέ λάμβανε 28%, και η Μεράλ Ακσενέρ 10,2%.

Για τη Βουλή προέβλεπε ότι το ΑΚΡ θα ελάμβαν 45,5%, το CHP 26,1%, το HDP 11,6%, το Καλό Κόμμα 8,5% και το ΜΗΡ 7,3%.