Το μεταναστευτικό αποτελεί μείζον ζήτημα για την Ευρώπη με τους ηγέτες της ΕΕ να αναζητούν έναν νέο τρόπο αντιμετώπισής του.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη δημιουργία «hotspot» εκτός ΕΕ, στη στη βόρεια Αφρική ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να μην επιχειρούν καν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.
Αυτό αναφέρει το προσχέδιο της συμφωνίας των «28», που διέρρευσε σήμερα στον ευρωπαϊκό Τύπο και φαίνεται ότι επιδιώκει τη δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης», προκειμένου να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου πριν φτάσουν στην Ευρώπη οι πρόσφυγες.
Ο Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε να δημιουργηθούν «περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης», εκτός ΕΕ, όπου θα μπορεί να γίνεται γρήγορα ο διαχωρισμός των προσφύγων που χρήζουν προστασίας από τους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι πιθανόν θα είναι αντιμέτωποι με την επιστροφή στη χώρα προέλευσής τους.
«Αυτά τα κέντρα θα πρέπει να προσφέρουν ταχείες διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και να μειώσουν το κίνητρο της επιβίβασης για επικίνδυνα ταξίδια» αναφέρεται στο προσχέδιο.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το Reuters, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στην κοινή δήλωση των Ευρωπαίων, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν για διήμερη Σύνοδο στις 28 Ιουνίου.
Στόχος των Ευρωπαίων ηγετών θα είναι να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το «κύμα» προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν κάθε μήνα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα όμως, σημειώνει το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με επικρίσεις για αυτή την ιδέα, επειδή θα ρίξει σε άλλους το πρόβλημα, δημιουργώντας κέντρα για ανθρώπους, σε χώρες που είναι στις παρυφές της Ενωσης. Πιθανές χώρες- εταίροι σε αυτό το πλάνο είναι η Τυνησία και η Αλβανία, αν και αξιωματούχοι τονίζουν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνουν υποθέσεις.
Οι γερμανικές πιέσεις
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγνκελα Μέρκελ δέχεται σφοδρές εσωτερικές πιέσεις από τον «σκληρό» υπουργό Εσωτερικών της, Χορστ Ζεεχόφερ. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό χτες, η κ. Μέρκελ δεσμεύτηκε να βρει ευρωπαϊκή λύση για το μεταναστευτικό μέχρι το τέλος του μήνα.
Η Γερμανία δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων ασύλου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Ζεεχόφερ θέλει να «μπλοκάρει» την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, εάν δεν υπάρξει πρόοδος επί του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, απειλεί να κινηθεί μονομερώς σε περίπτωση που η Μέρκελ δεν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Μέχρι στιγμής, όμως, παραμένει ασαφές ακριβώς πώς θα λειτουργήσουν τα περιφερειακά αυτά κέντρα ή σε ποιες περιοχές θα δημιουργηθούν.
Ζητείται στήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες
Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να βοηθήσουν την Άνγκελα Μέρκελ να αντιμετωπίσει την «ανταρσία» που έχει ξεσπάσει μέσα στην κυβέρνησή της.
Όπως μεταδίδει το ίδιο πρακτορείο, η Ε.Ε. ζητά ήδη από τους ηγέτες να στηρίξουν το κοινό ανακοινωθέν. Μάλιστα, τονίζεται ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου βρίσκεται «σε κίνδυνο» λόγω της μετακίνησης των μεταναστών από το ένα κράτος μέλος στο άλλο.