Γαλλία: Πρόστιμο 45.000 ευρώ για τις γυμνές φωτογραφίες της Κέιτ Μίντλετον

Πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας του εφετείου των Βερσαλλιών να επιβληθεί σε βάρος καθενός εκ των δύο διευθυντών του περιοδικού Closer, που το 2012 είχαν δημοσιοποιήσει γυμνόστηθες φωτογραφίες της Κέιτ Μίντλετον, κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη νότια Γαλλία.

Κάνοντας λόγο για «σημαντική βλάβη» που προκλήθηκε στο πριγκιπικό ζεύγος της Βρετανίας, ο εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί το ανώτατο πρόστιμο που προβλέπεται από το νόμο για «προσβολή της ιδιωτικής ζωής», κατηγορία για την οποία τα δύο διευθυντικά στελέχη είχαν ήδη καταδικαστεί πρωτοβάθμια.

«Προκλήθηκε σαφής ζημία σε βάρος αυτών των δύο ανθρώπων που έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται από τη γαλλική Δικαιοσύνη» δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Μαρκ Μπρισέ- Φουκό, επισημαίνοντας ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν από πρωτοβάθμιο δικαστήριο είναι «απόλυτα δικαιολογημένες».

Αναφορικά με τους δύο φωτογράφους που βαρύνονται με υποψίες ότι τράβηξαν τις επίμαχες φωτογραφίες, ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι οι πρωτοβάθμιες ποινές ήταν «ανεπαρκείς» και ζήτησε να επιβληθούν ποινές ύψους 10.000 ευρώ, εκ των οποίων 2000 ευρώ με αναστολή, έναντι 5000 ευρώ με αναστολή προηγουμένως.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στις Βερσαλλίες, ο συνήγορος υπεράσπισης ανέγνωσε ένα μήνυμα του πρίγκιπα Ουίλιαμ όπου δήλωνε ότι είναι «σοκαρισμένος» από τους «ελιγμούς που έκαναν (οι φωτογράφοι) προκειμένου να κρυφτούν και επομένως να μπορέσουν να τραβήξουν αυτές τις φωτογραφίες», επισημαίνοντας την ανάμνηση της «παρενόχλησης πίσω από τον θάνατο της μητέρας του Νταϊάνα».

«Αυτή η υπόθεση θέτει έναν συγκεκριμένο αριθμό προβλημάτων, ιδίως το πρόβλημα της ελευθερίας του Τύπου» σημείωσε από την πλευρά του ο Πολ-Αλμπέρ Ιβέινς, ο δικηγόρος του Closer, που εφεσίβαλε την πρωτόδικη απόφαση.

«Η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας ζει από την εικόνα της και από τον τρόπο που διαχειρίζεται την εικόνα της» υποστήριξε, τονίζοντας ότι επρόκειτο για ένα «συνηθισμένο σκηνικό» της ζωής ενός νεαρού ζευγαριού.

Τον Σεπτέμβριο, το δικαστήριο της Ναντέρ καταδίκασε τη Λορέν Πιου, τη διευθύντρια σύνταξης, και τον Ερνέστο Μαουρί, διευθυντή έκδοσης, να καταβάλλουν πρόστιμο 45.000 ευρώ.