Ένα οικογενειακό δέντρο γλώσσας - σε εικόνες

Η Minna Sundberg με εικονογραφημένους  χάρτες παρουσιάζει τις σχέσεις μεταξύ ινδοευρωπαϊκές και Ουραλική γλώσσες. Ο δημιουργός του webcomic παραμένει σε ακινησία. Σιωπούμε, για να θέσει το παράδειγμα μαζί για να δείξει γιατί μερικοί από τους χαρακτήρες σε κόμικ της ήταν σε θέση να καταλάβουν ο ένας τον άλλο, παρόλο που μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Ήθελε να δείξει πόσο στενά συνδέονται Σουηδικά, Δανικά, Νορβηγικά, Ισλανδικά  και πώς η  φινλανδική ήρθε από διαφορετικές γλωσσικές ρίζες.

1

Οι γλωσσολόγοι έχουν χρησιμοποιήσει συχνά τα δέντρα και κλαδιά ως μεταφορές για να εξηγήσουν και να χαρτογραφήσουν τις συνδέσεις μεταξύ των γλωσσικών ομάδων.

2

Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται  κοντά γεωγραφικά, το δέντρο τονίζει τις διακριτές γλωσσικές ρίζες της φινλανδικής από άλλες γλώσσες στην Σκανδιναβία. Η Φινλανδική ανήκει στην  Ουραλική οικογενειακή γλώσσα και μοιράζεται τις  ρίζες με ορισμένες αυτόχθονες γλώσσες στην Σκανδιναβία, όπως η Σάμη.

3

Το ευρωπαϊκό σκέλος του δέντρου διασπάται σε σλαβικά, Ρομαντικά και γερμανικά υποκαταστήματα. Εδώ μπορείτε να δείτε τη σχέση μεταξύ των διαφόρων σλαβικών γλώσσών. Μπορείτε επίσης να εντοπίσετε μερικά από τα αρχαιότερα γλώσσες της Βρετανίας συγκεντρωμένοι.

4

Το μέγεθος των φύλλων στα δέντρα δείχνουν περίπου πόσοι άνθρωποι μιλούν κάθε γλώσσα. Δείχνει το σχετικό μέγεθος της αγγλικής, καθώς και γερμανικές ρίζες της.

5

Η αριστερή πλευρά του δέντρου χαρτογραφεί τις Ινδο-ιρανικές γλώσσες. Αυτό δείχνει τις συνδέσεις μεταξύ των Χίντι και Ουρντού, καθώς και κάποιες περιφερειακές ινδικές γλώσσες όπως Rajasthani και Γκουγιαράτι.