Συλλαλητήριο κατά της αλλαγής του ονόματος στα Σκόπια: Το όνομά μας είναι "Μακεδονία" (φωτο)

Μεγάλο αντικυβερνητικό συλλαλητήριο πραγματοποίησε χθες στα Σκόπια η αντιπολίτευση, με τον ηγέτη της, Χρίστιαν Μιτσκόσκι (VMRO DPMNE) να προΐσταται. Πολίτες, με σημαίες της ΠΓΔΜ και του κόμματος και με πλακάτ με μηνύματα όπως «Το όνομά μας είναι “Μακεδονία”» και «Η “Μακεδονία” θα νικήσει», συγκεντρώθηκαν μπροστά από κυβερνητικό κτίριο στα Σκόπια.

«Ας τους σταματήσουμε προτού είναι αργά, πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές μαζί με τις προεδρικές. Ας σχηματίσουμε κυβέρνηση τεχνοκρατών 100 μέρες πριν από τις κάλπες και ας δούμε αν ο λαός συμφωνεί με αυτά που κάνει ο Ζόραν Ζάεφ και το κόμμα του» είπε ο Μιτσκόσκι.

Σημείωσε, επίσης, ότι η χώρα ζει ιστορικές στιγμές και ότι απαιτείται ευθύνη και αποφασιστικότητα και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να εκφοβίσει τον κόσμο για να μην πάει στη συγκέντρωση.

«Το μήνυμα είναι ένα και μόνο ένα: φτάνει, αρκετά. Οι υποσχέσεις του Ζάεφ έχουν γίνει ανέκδοτα. Είπε “όχι συνομιλίες για την ταυτότητα” αλλά είδαμε ότι τελικά αποφάσισε μόνος του. Είπε ότι η αλλαγή του Συντάγματος δεν είναι αλλαγή ταυτότητας, αλλά το Σύνταγμα είναι το βιβλίο της γέννησής μας. Ο Ζάεφ θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά, από την οποία δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα. Το VMRO δεν θα υποστηρίξει αναθεώρηση στο Σύνταγμα για να αλλάξει η ονομασία».

Απών από τη συγκέντρωση ήταν ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Νίκολα Γκρουέφκισ, ο οποίος την Τετάρτη καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο για την καταχρηστική αγορά μιας πολυμελούς Μερσεντές.

Στη συγκέντρωση έδωσε το «παρών» με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, προκειμένου να χαιρετήσει τους «σοφούς και θαραλλέους ηγέτες που δεν θα λυγίσουν κάτω από την πίεση των ξένων ηγετών».