Ισπανία: Παραιτήθηκε ο Ραχόι - Στο "τιμόνι" ο Σάντσεθ - Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι παραδέχθηκε την ήττα του στο κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και παραιτήθηκε.

«Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα την Ισπανία ως πρωθυπουργός. Την αφήνω σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι τη βρήκα», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι.

“Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε στη σύντομη ομιλία του ο Ραχόι. Και συνεχάρη τον αντίπαλο και διάδοχό του.

Νέος Πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ

Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) στην Ισπανία, Πέδρο Σάντσεθ, εντός της ημέρας.

Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής

Η πρόταση μομφής υπερψηφίστηκε. Το “ναι” πήρε 180 ψήφους, έναντι 169 του “όχι” και μία αποχή.

Είναι πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας που γίνεται δεκτή πρόταση μομφής. Και οι τρεις που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν είχαν απορριφθεί από το ισπανικό κοινοβούλιο.

Ποιος είναι ο Πέδρο Σάντσεθ

Ο Πέδρο Σάντσεθ εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή το 2014 για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο οικονομολόγος και πρώην παίκτης του μπάσκετ κέρδισε τα μέλη του κόμματος με την υπόσχεση που έδωσε να ενώσει ένα διαιρεμένο κόμμα και να επαναφέρει τους Σοσιαλιστές στην εξουσία.

Ωστόσο, υπέστη δυο ταπεινωτικές εκλογικές ήττες το 2015 και το 2016. Τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αφού η άρνησή του να υποστηρίξει τον Μαριάνο Ραχόι για μια κυβέρνηση συνασπισμού, έριξε τη χώρα σε ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο και το κόμμα του σε μια μεγαλύτερη εσωτερική διαμάχη.