Τσαβούσογλου: Αν δεν πάρουμε τα F-35 από τις ΗΠΑ, θα στραφούμε αλλού

Την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ θα παραδώσουν τα μαχητικά F-35 στην Τουρκία εξέφρασε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως, εάν η Ουάσιγκτον δεν ανταποκριθεί, η Άγκυρα θα πρέπει να στραφεί αλλού ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της. Σε ακραία περίπτωση, μάλιστα, θα μπορούσε να αποκλείσει τους Αμερικανούς από τη βάση του Ιντσιρλίκ.

Σύμφωνα με το NTV, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ενδέχεται να συζητήσουν το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης σε περίπτωση που οι σχέσεις με τις ΗΠΑ φτάσουν σε οριακό σημείο.

Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε πως η σύμβαση με τους Αμερικανούς είναι συνολική κι ότι η Άγκυρα έχει τακτοποιήσει όλα τα οικονομικά ζητήματα. «Δεν ανησυχώ, το συμβόλαιο είναι νομικά δεσμευτικό, δεν μπορεί να τερματισθεί εύκολα».

«Εάν όμως τα αεροσκάφη δεν παραδοθούν, τότε θα ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας αλλού» προσέθεσε, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί πως η Ρωσία δεν είναι η μοναδική εναλλακτική λύση.

«Μπορεί να αγοράσουμε αεροπλάνα και από την Ρωσία και από μια χώρα του NATO» τόνισε.

Πριν από λίγες ημέρες, δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak είχε αναφέρει ότι η Τουρκία μπορεί να στραφεί στην αγορά ρωσικών μαχητικών Su-57 εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να αναστείλουν την πώληση των F-35.

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στην τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα. «Τα δημοσιεύματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της κυβέρνησης» είχε προσθέσει η ίδια πηγή.

in.gr