Ναυάγησε ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία – Παρέδωσε την εντολή ο Κόντε

Ο Τζουσέπε Κόντε παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει πως δεν βρέθηκε λύση στη συνάντηση του με τον ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλλα. Έτσι οι επόμενες κινήσεις είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών, και νέες εκλογές το φθινόπωρο.

Ο Κόντε, εξερχόμενος από το μέγαρο Κυρηνάλιο έκανε σύντονη δήλωση: «Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν».

Πολιτικές πηγές αναφέρουν ότι το αδιέξοδο στη συνάντηση του Κόντε με τον Σέρτζιο Ματαρέλα, ήρθε όταν ο ιταλός πρόεδρος απέρριψε επίσημα τον Πάολο Σαβόνα, για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη συνέχεια ο ηγέτης της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, έδειξε εκλογές λέγοντας: «σε μία δημοκρατία, εάν είμαστε ακόμη δημοκρατία, υπάρχει μόνο ένα πράγμα μπορεί να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να μιλήσουν».

Όπως ανέφερε ο ιταλικός Τύπος, ο ορισμός Σαβόνα έφερε την ολική ρήξη, αφού η Λέγκα δεν δέχτηκε το βέτο του ιταλού προέδρου, Ματταρέλλα. Από την άλλη πλευρά τα Πέντε Αστέρια εμφανίστηκαν πιο ελαστικά.

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργάσθηκε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη» και ότι «για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες».

«Όλα αυτά ισχύουν αν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.

«Αν υπάρχουν απειλές της Ευρώπης, η κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει. Έχουμε συνοχή ελευθερία και θάρρος», είπε ο Σαλβίνι.

«Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», ολοκλήρωσε.

Βέτο Ματαρέλα στον Σαβόνα

Η μεγαλύτερη αντίθεση που υπάρχει με με τον ιταλό πρόεδρο, είναι πως ο Ματαρέλλα, έχει ασκήσει βέτο, στην τοποθέτηση του Πάολο Σαβόνα, στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Αν και ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για τον Σαβόνα, σύμφωνα με το Reuters, από τον κύκλο του προέδρου της Ιταλίας έγινε σαφές ότι δεν επιθυμεί για υπουργό Οικονομικών κάποιον που τάσσεται εναντίον του ευρώ, καθώς και ότι δεν θα δεχθεί τη «δικτατορία» των κομμάτων.

Επιμονή στον Σαβόνα και… ρήγμα;
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, και από διαρροές, στην λίστα που θα παραδώσει ο Κόντε, εμμένουν στο όνομα του οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα, για το κύριας σημασίας υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα η Λέγκα επιμένει ότι είναι ο μοναδικός της υποψήφιος για τη θέση αυτή.

Νωρίτερα, λίγο πριν τη συνάντηση Κόντε – Ματαρέλλα, στο μέγαρο Κυρηνάλιο μετέβη ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, για άτυπη συνομιλία με τον πρόεδρο.

Σύμφωνα με σχολιαστές, μπορεί να πρόκειται για ένδειξη ότι η συνεργασία με την Λέγκα έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Βασικός λόγος η επιμονή της υποψηφιότητας του καθηγητή Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών και οι πιέσεις από τη Λέγκα, παρά την εναντίωση του Ματταρέλλα.

Πηγές των Πέντε Αστέρων δήλωσαν ωστόσο στο πρακτορείο ANSA ότι ο πρόεδρος Ματταρέλα έθεσε βέτο στην υποψηφιότητα του καθηγητή Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο La 7, είχε μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

Πηγή: in.gr