Ο Άλαν Μπιν, ο τέταρτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, "έφυγε" στα 86 του χρόνια

Σε ηλικία 86 χρόνων, στο Χιούστον του Τέξας, άφησε την τελευταία του πνοή ο αστροναύτης Άλαν Μπιν (Alan Bean), ο τέταρτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του και η NASA το Σάββατο, σε μία είδηση που έγινε γνωστή πριν από λίγη ώρα.

Γεννημένος στις 15 Μαρτίου του 1932 στο Wheeler του Τέξας, ο Alan LaVern Bean, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, ήταν αξιωματικός του ναυτικού και της αεροπορίας, μηχανικός αεροσκαφών, πιλότος δοκιμών και αστροναύτης της NASA, η οποία το 1963 τον επέλεξε ως μέλος του Τρίτου Γκρουπ Αστροναυτών της Υπηρεσίας.

Πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του στο διάστημα με το Apollo 12, την δεύτερη επανδρωμένη αποστολή που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη, τον Νοέμβριο του 1969 σε ηλικία 37 ετών.

Το 1973 έκανε την δεύτερη και τελευταία του πτήση στο διάστημα με την αποστολή Skylab 3, την δεύτερη επανδρωμένη αποστολή προς τον διαστημικό σταθμό Skylab.

Έπειτα από τη συνταξιοδότησή του από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών το 1975 και από τη ΝASA το 1981, αφοσιώθηκε στη ζωγραφική, ζωγραφίζοντας σκηνές σχετικές με το διάστημα και αποτυπώνοντας τις δικές του προσωπικές εμπειρίες καθώς και των συνταξιδιωτών του στο πρόγραμμα Apollo.

Ήταν το τελευταίο εν ζωή μέλος του πληρώματος του Apollo 12.

Όπως έλεγε ο Άλαν Μπιν “Μου φαίνεται περίεργο, αλλά δεν άκουσα ποτέ κανέναν αστροναύτη να λέει ότι θέλει να πάει στη Σελήνη για να δει από εκεί τη Γη. Όλοι θέλαμε να δούμε πως είναι η Σελήνη από κοντά. Εντούτοις, για τους περισσότερους από εμάς το πιο αξιομνημόνευτο θέαμα δεν ήταν η Σελήνη αλλά το όμορφο γαλάζιο και άσπρο σπίτι μας, που κινείται μεγαλοπρεπώς γύρω από τον Ήλιο, μόνο του μες στο άπειρο μαύρο διάστημα”.

Ενώ μέσω της ιστοσελίδας του, όπου είχε συγκεντρώσει ολόκληρο το υλικό της πορείας του, μας πληροφορεί πως “Η Σελήνη έμοιαζε τόσο επίπεδη όσο στις οθόνες σας”.

Καλό ταξίδι Alan Bean!

 

Στη Σελήνη με την αποστολή του Apollo 12.

Επιχειρώντας ξύρισμα στο διάστημα με την αποστολή Skylab 3.

 

Φωτογραφία από την προσωπική του ιστοσελίδα www.alanbean.com στην οποία καλωσόριζε το κοινό του με την φράση “ο πρώτος καλλιτέχνης σε έναν άλλο κόσμο”.

 

Το προ ολίγου μήνυμα της NASA ακολουθεί: