Κάλεσμα Ερντογάν από το Γενί Καπί - 500.000 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης (βίντεο)

Περίπου 500.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Γενί Καπί στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον μουσουλμανικό κόσμο να στηρίξει την Παλαιστίνη απέναντι στην “ωμότητα” του Ισραήλ στη Γάζα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης κατακλύστηκαν από τους διαδηλωτές που εξέφρασαν την συμπαράστασή τους προς τους Παλαιστίνιους μετά το μακελειό στη Γάζα, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής, Ράμι Χαμντάλα. 

Απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές του που κρατούσαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες, ο Ερντογάν κάλεσε τους μουσουλμάνους να επιδείξουν αλληλεγγύη και είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απολέσει τη νομιμότητά τους καθώς δεν κατάφεραν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις ΗΠΑ.

«Αν ο μουσουλμανικός κόσμος αντισταθεί στις ωμότητες στη Γάζα, το θράσος του Ισραήλ δεν θα κρατήσει», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «Τα Ηνωμένα Έθνη, που απέτυχαν να κάνουν αποτελεσματικά βήματα απέναντι στις ΗΠΑ, υπέστησαν άλλο ένα πλήγμα στην ήδη φθαρμένη νομιμότητά τους».

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Ράμι Χαμντάλα, είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι ο κόσμος πρέπει να δράσει. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει αμέσως για να προστατεύσει τον λαό μας και να αναγκάσει το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τις πράξεις του», επεσήμανε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος στηλίτευσε τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τα Ηνωμένα Έθνη για τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών αυτήν την εβδομάδα ενώ επέκρινε σφοδρότατα την απόφαση της Ουάσινγκτον για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Μετά τα αιματηρά γεγονότα της Δευτέρας, ημέρας των εγκαινίων της πρεσβείας, στη Λωρίδα της Γάζας, η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από το κάλεσμα που απηύθυνε ο Ερντογάν, ο οποίος επέκρινε δριμύτατα το Ισραήλ μετά τον θάνατο τουλάχιστον 60 Παλαιστινίων, λίγο πριν από την έκτακτη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας σήμερα το βράδυ.

Ακολουθούν βίντεο με το συγκεντρωμένο πλήθος: