Η Τουρκία στο πλευρό της Παλαιστίνης - 6.000 διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη

Τα αιματοβαμμένα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει λόγο για “γενοκτονία” και τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ “συνεργούς σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

Το αιματοκύλισμα, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να φτάνει τους 59 νεκρούς και τους τραυματίες να υπερβαίνουν τους 2.700, οδήγησε την χώρα να ανακαλέσει τους πρέσβεις της από την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ, σε μία κίνηση που προκαλεί ερωτήματα για το μέλλον της Μέσης Ανατολής.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ευρισκόμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιλώντας σε ομιλία του σε Τούρκους φοιτητές στο Λονδίνο, που μεταδόθησε από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία προτείνει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. “Θα διεξάγουμε συνομιλίες με πολλούς ηγέτες και κηρύσσουμε τριήμερο πένθος από αύριο”, τόνισε ο Ερντογάν.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι η Άγκυρα ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης αυτή την εβδομάδα, με επιθυμητή ημέρα την Παρασκευή.

Πέραν αυτών, η Κωνσταντινούπολη πλημμύρισε με διαδηλωτές που καταδίκασαν την μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και το λουτρό αίματος που σηματοδότησε την πιο αιματηρή ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας από το 2014. Ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε στους 6.000, ενώ κάποιοι από αυτούς προχώρησαν στο κάψιμο αμερικανικών σημαιών.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν είναι ενδεικτικές του κλίματος.