Οι Κήποι του Λευκού Οίκου... τότε και τώρα

Η πανδαισία των χρωμάτων στους Κήπους του Λευκού Οίκου μαγεύει. Η ιστορία τους όμως για τους περισσοτέρους από εμάς είναι άγνωστη, τόσο παλιά όσο η ιστορία του αμερικανικού έθνους, όπως μας πληροφορεί η επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.

Τότε…

Πράγματι, το ταξίδι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ξεκινάει επί προεδρίας Τζορτζ Ουάσιγκτον, του πρώτου Προέδρου και “εθνοπατέρα” των ΗΠΑ. Η γη που περιέβαλε τότε τον Λευκό Οίκο ήταν στο μεγαλύτερό της τμήμα βάλτος. Με αρχική έκταση 82 στρέμματα, τμήματα της γης παραχωρήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Πολλοί πρόεδροι έκτοτε προχώρησαν σε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στους κήπους. Ο Τόμας Τζέφερσον, 3ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, τοποθέτησε περίφραξη γύρω από τους κήπους της βόρειας πλευράς του Λευκού Οίκου, παρόμοια με αυτή που συναντούν σήμερα οι επισκέπτες. Κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του φυτεύτηκαν εκατοντάδες δέντρα, τα οποία ωστόσο καταστράφηκαν από τα ζώα, τραυματίστηκαν στον πόλεμο του 1812 και κάποια εν τέλει κάηκαν στη φωτιά που ξέσπασε στον Λευκό Οίκο το 1814.

Μεγάλες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τζέιμς Μονρόε, 5ου Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος προχώρησε σε πληθώρα τροποποιήσεων όπως η κατασκευή ενός πέτρινου τοίχου στη βόρεια πλευρά.

Ο 6ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κουίνσι Άνταμς, χρησιμοποίησε τα σχέδια του Τζέφερσον για την ανακαίνιση των χώρων. Για την υλοποίηση των σχεδίων προσέλαβε τον John Ousley, τον κηπουρό που θα δούλευε στον Λευκό Οίκο για τα επόμενα 30 χρόνια.

Στους Κήπους του Λευκού Οίκου, δεκαετία 1860

Στους Κήπους του Λευκού Οίκου το 1916, (Αρχείο Wikimedia Commons/Harris Ewing)

Ο Κήπος των Ρόδων το 1913, (Φωτογραφία: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

H πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Κλόντια (Lady Bird) Τζόνσον το 1967, (Φωτογραφία: Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο Λίντον Τζόνσον)

Τώρα…

Σήμερα οι κήποι ανοίγουν τις πύλες τους δύο φορές τον χρόνο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου, δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάσουν όχι μόνο τα μοναδικής ομορφιάς λουλούδια, αλλά και να περπατήσουν εκεί από όπου πέρασαν ονόματα που θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην ιστορία.

Κάτι που αποδεικνύει περίτρανα η παρακάτω φωτογραφία με το αποτύπωμα των χεριών των θυγατέρων του Τζορτζ Μπους, Μπάρμπαρα και Τζένα Μπους. Τέσσερα χεράκια αποτυπωμένα σε μπρούτζο που βρίσκονται στα μονοπάτια του Κήπου των Παιδιών, ενδεικτικά της τεράστιας ιστορίας που πλαισιώνει τους Κήπους του Λευκού Οίκου.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν απεικονίζουν τη σημερινή μορφή των Κήπων του Λευκού Οίκου:

Κόκκινες τουλίπες περιβάλλουν το κυκλικό συντριβάνι στους νότιους κήπους South Lawn, (Φωτογραφία: Keegan Barber)

South Lawn, (Φωτογραφία: Emilly Higgins)

(Φωτογραφία: Keegan Barber)

(Φωτογραφία: Keegan Barber)

Στις 14 Απριλίου 2018, την ημέρα που οι Κήποι του Λευκού Οίκου άνοιξαν για το κοινό, (Φωτογραφία: Keegan Barber)

Την ίδια ημέρα υπό τους ήχους της Στρατιωτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας των ΗΠΑ, (Φωτογραφία: Joyce N. Boghosian)

Το επίσημο βίντεο του Λευκού Οίκου για τις ανοιχτές προς το κοινό ημέρες για επίσκεψη στους Κήπους: