Τιμόνι στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας από τις 24 Ιουνίου!

Τον Σεπτέμβριο του 2017 το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε μέσω βασιλικού διατάγματος το τέλος της απαγόρευσης που ίσχυε στην χώρα αναφορικά με την χορήγηση άδειας οδήγησης στις γυναίκες. Όπως είχε δηλώσει τότε ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών της χώρας, Mohammed al-Bassami, οι γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για δίπλωμα οδήγησης.

Σε σημερινή δήλωσή του ο Bassami ανακοίνωσε την πολυπόθητη ημερομηνία της άρσης της σχετικής απαγόρευσης που επιτρέπει πλέον στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να πιάσουν τιμόνι στα χέρια τους.

Την φετινή 24η Ιουνίου οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας θα την θυμούνται για πολύ καιρό ακόμα, μιας και πραγματοποιείται ένα αίτημα χρόνων. Οι γυναίκες θα μπορούν πλέον να κάθονται στην θέση του οδηγού αλλά και να διδάσκουν σε σχολές οδήγησης, αφότου έχουν λάβει το δίπλωμα οδήγησης από σχολές που εγκαθιδρύθηκαν σε πέντε πόλεις της χώρας.

Πρόβλεψη υπάρχει και για όσες γυναίκες έχουν λάβει άδεια οδήγησης από το εξωτερικό. Εκείνες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τοπική άδεια, μέσω ειδικής διαδικασίας, έπειτα από την αξιολόγηση των ικανοτήτων οδήγησης. Πρόκειται εξάλλου για κοινό μυστικό ότι πολλές γυναίκες στη Σαουδική Αραβία κατέχουν δίπλωμα οδήγησης από άλλες χώρες.

Η Σαουδική Αραβία μπαίνει πλέον σε νέα εποχή, καθώς μετά το άνοιγμα των, επίσης απαγορευμένων, κινηματογράφων, οι γυναίκες αποκτούν ένα αυτονόητο δικαίωμά τους στο περιθώριο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο 32χρονος πρίγκιπας Mohammed bin Salman.