Η ορκωμοσία του τσάρου πάντων των Ρώσων στην επέτειο γενεθλίων του "τσάρου" της μουσικής

Είναι από τις ημέρες των οποίων η σημειολογία είναι ανυπέρβλητη.

7 Μαΐου 2018. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ορκίστηκε για τέταρτη φορά Πρόεδρος της Ρωσίας στη χρυσοποίκιλτη πρώην αίθουσα του θρόνου της Αυτοκρατορικής Ρωσίας – νυν Αίθουσα Αντρέεφσκι του Κρεμλίνου. Ο τσάρος πάντων των Ρώσων έλαβε ποσοστό 77% επί του συνόλου των ψήφων στις εκλογές της 18ης Μαρτίου και η θητεία του θα διαρκέσει έως το 2024.

Οι εικόνες δηλωτικές τους δέους της στιγμής, συγκλονιστικές όσο και το γεγονός ότι οι νεότερες γενιές έχουν μνήμες μόνο από… Πούτιν στην ηγεσία της χώρας.

Οι λάτρεις της μουσικής θα θυμηθούν βέβαια και ένα άλλο σημαδιακό γεγονός που συνδέεται με την σημερινή ημέρα και αφορά σε ένα από το πιο “εξαγώγιμα προϊόντα” της Ρωσίας: τα 178α γενέθλια του Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι (7 Μαΐου 1840-6 Νοεμβρίου 1893), του δημιουργού της “Λίμνης των Κύκνων”, της “Ωραίας Κοιμωμένης”, του “Καρυοθραύστη”.

Τα λόγια περιττεύουν στο άκουσμα του ονόματος του μεγάλου Ρώσου συνθέτη, όπως περιττεύουν πλέον για τον… “αέναο” τσάρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος αφότου ορκίστηκε στο Σύνταγμα της χώρας του δήλωσε ότι καθήκον και νόημα της ζωής του είναι να κάνει ό,τι μπορεί για τη Ρωσία.

Μία δήλωση που κάθε άλλο παρά σαν κύκνειο άσμα ομοιάζει. Απεναντίας έπεται μεγάλη συνέχεια…