«Πόλεμος» Τραμπ - Ερντογάν: «Παγώνει» η πώληση όπλων στην Τουρκία-Το «εμπάργκο» και η οργή

Πληροφορίες για το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2018-2019 δημοσίευσε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποδεσμεύτηκαν στο σχέδιο του νέου αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και μέτρα για την προσωρινή αναστολή πωλήσεων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια Επιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου πρόκειται να συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα την Εξουσιοδοτική Πράξη για την Εθνική Άμυνα (National Defense Authorization Act – NDAA) η οποία προσδιορίζει και εγκρίνει το επίπεδο των αμυντικών δαπανών και παράλληλα προσδιορίζει και τις πολιτικές για τον τρόπο με τον οποίο τα χρήματα του αμυντικού προϋπολογισμού θα αξιοποιηθούν.

Το «εμπάργκο» και η οργή του Ερντογάν
Η αρμόδια Επιτροπή δεν πρόκειται να φέρει στην δημοσιότητα το ολόκληρο το νομοσχέδιο μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν την Επιτροπή και οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη δώσει στην δημοσιότητα τμήματα του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο αυτό η Επιτροπή ζητά από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να παρέχει στο Κογκρέσο μια αναλυτική αναφορά – έκθεση για τις σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ και θα εμποδίσει την πώληση στην Τουρκία κύριων οπλικών συστημάτων έως ότου η μελέτη του Πενταγώνου ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο Κογκρέσο.

Είναι δεδομένο, ότι στην Τουρκία η «προσωρινή απαγόρευση» που μπορεί σύμφωνα με τη φρασεολογία που έχει υιοθετηθεί, να εξελιχθεί σε… μονιμότερο, θα επαναφέρει μνήμες του εμπάργκο όπλων μετά την εισβολή στην Κύπρο (1975-78). Οι Αμερικανοί το κάνουν για να «σφίξουν» τον Ερντογάν, όμως αυτό δεν θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο από τους Τούρκους.

Κατά συνέπεια, είναι σφόδρα πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αντίδραση, η οποία θα υπαγορευθεί και από την ανάγκη του Ερντογάν να προσποριστεί εκλογικά οφέλη κινητοποιώντας τα αντιαμερικανικά αντανακλαστικά του τουρκικού εκλογικού σώματος, τα οποία θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

«Παγώνει» η παράδοση των F-35
Φαίνεται πως στόχος είναι η μη παράδοση των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία που αναμένονται στις 23 Ιουνίου με τελετή που θα γίνει στις ΗΠΑ. Άρα, εάν ψηφιστεί, απλά σημαίνει ότι η διαδικασία θα παγώσει, μέχρι την έκθεση του Πενταγώνου. Αυτό σημαίνει βέβαια, ότι δεν αποκλείεται η αμερικανική ενέργεια να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα επιθυμούσαν όταν αποφάσιζαν να προωθήσουν την προσωρινή απαγόρευση.

Το «Plan B»
Εκτός κι αν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ έχει λάβει την απόφαση να διακόψει την κατευναστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία και έχει έτοιμο «Plan B» το οποίο θέτει σε εφαρμογή λίγο πριν τις εκλογές, θεωρώντας ότι υπάρχει και ανάποδη ανάγνωση. Δηλαδή, να αντιληφθεί το εκλογικό σώμα της Τουρκίας ότι εάν συνεχιστεί η πολιτική Ερντογάν, ίσως μπουν σε μεγάλες περιπέτειες και πράξει τα δέοντα… Οι εξελίξεις θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, αν και θα ήταν μάλλον λογικό να υποθέσει κανείς ότι δεν θα αφεθεί η Τουρκία ανεξέλεγκτη να προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα.

Ας περιμένουμε όμως να διαπιστώσουμε πως αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς πολλοί ευελπιστούν σε μεθόδευση αποφυλάκισης τους μετά τις εκλογές…

Πηγή: hellasjournal.com