Η θλιβερή πρωτιά των γυναικών της εργατιάς ανά τον κόσμο 

Οι ημέρες σαν την σημερινή με παγκόσμιο χαρακτήρα και με επίκεντρο τους ανθρώπους της εργασίας υπενθυμίζουν τις ανισότητες που υπάρχουν ανά τον πλανήτη.

Τη θλιβερή πρωτιά στον τομέα της εργασίας την κατέχουν ως γνωστόν οι γυναίκες, οι οποίες υστερούν σε μισθολογικές απολαβές έναντι των ανδρών, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2015, τα οποία παρουσιάστηκαν το 2017, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι άνεργες σε σχέση με τους άνδρες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2015 οι άνεργοι παγκοσμίως ήταν περίπου 197 εκατομμύρια, 27 εκατομμύρια περισσότεροι από όσους ήταν πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007. Ειδικότερα το 2015 το ποσοστό της νεανικής ανεργίας ανήλθε στο 13,1%, πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας που ήταν στο 5,8%.

Αν ανατρέξουμε δε στα στοιχεία που αφορούν στις φυλετικές διαφορές, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι υψηλότερα για τις γυναίκες.

Η ανισότητα μεταξύ των φύλων είναι περισσότερο έντονη στη Βόρεια Αφρική και τα Αραβικά κράτη, όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων γυναικών είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό των νέων ανδρών, φτάνοντας το 44%, παρά τις συνεχώς αυξανόμενες εκπαιδευτικές επιδόσεις των νέων γυναικών στις συγκεκριμένες χώρες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως η εκπαίδευση από μόνη της δεν μπορεί να ξεπεράσει τα διαρθρωτικά εμπόδια στις αγορές εργασίας.

Θλιβερή πρωτιά κατέχει και η Ινδία στο ζήτημα της αμειβόμενης εργασίας. Οι γυναίκες στην Ινδία αντιπροσωπεύουν μόλις το 24% του εργατικού δυναμικού, όταν το αντίστοιχο παγκόσμιο ποσοστό φτάνει το 40%.

Αίσθηση προκαλούν επίσης τα στοιχεία που αφορούν στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, καθώς οι γυναίκες εμφανίζονται να αποκτούν μόλις 77 σεντς για κάθε δολάριο αμοιβής σε άνδρα. Η κατάσταση είναι χειρότερη για τις μητέρες που εργάζονται σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Νότιας Ασίας, δεδομένου ότι το μισθολογικό χάσμα με τους άνδρες αγγίζει το 31% και 35%, έναντι των αντίστοιχων ποσοστών για τις γυναίκες που δεν έχουν παιδιά και τα οποία διαμορφώνονται μόλις στο 4% και 14%.

Παρά το γεγονός της αδιαμφισβήτητης συμβολής της παγκοσμιοποίησης στην αύξηση των γυναικών σε αμειβόμενος θέσεις εργασίας, ο αριθμός αυτός υστερεί πολύ από εκείνον τον ανδρών όπως ειπώθηκε. Οι αριθμοί γίνονται περισσότερο δραματικοί όταν υπεισέρχεται ο παράγοντας της αξιοπρεπούς εργασίας και της κοινωνικής προστασίας, που οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν ότι, εάν οι γυναίκες έπαιζαν τον ίδιο ρόλο στις αγορές εργασίας με εκείνο των ανδρών, θα μπορούσαν να προστεθούν στο παγκόσμιο ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως το 2025 28 τρισεκατομμύρια δολάρια ή μιλώντας με ποσοστά να σημειωθεί αύξηση 26%.