Χάος στο Παρίσι: Επεισόδια, συγκρούσεις και μολότοφ μετά την πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το Παρίσι στο περιθώριο της μεγαλειώδους, ειρηνικής πορείας για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην οποία συμμετείχαν, σύμφωνα με την αστυνομία, 20.000 διαδηλωτές.

Ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και κουκουλοφόρων, ενώ νωρίτερα χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους, στο πλαίσιο των ειρηνικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, στο περιθώριο της προγραμματισμένης πορείας που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις, η αστυνομία καταμέτρησε 14.500 ανθρώπους εκ των οποίων 1.200 κουκουλοφόροι, στην πλειονότητά τους μέλη του αναρχικού κινήματος των “black blocs”.

Στην πορεία συμμετείχαν 55.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT. Όμως συνεχίστηκε με δυσκολία, καθώς αμαυρώθηκε από επεισόδια. Διαδηλωτές προκάλεσαν καταστροφές σε ένα εστιατόριο, έσπασαν βιτρίνες και εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ. Η αστυνομία μάλιστα ζήτησε από τους διοργανωτές να αλλάξουν τη διαδρομή τους.

Επιπλέον, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, σε έναν χώρο στάθμευσης λεωφορείων, ενώ εκτόξευσαν μια βόμβα μολότοφ εναντίον ενός εκσκαφέα που τυλίχθηκε στις φλόγες. Επίσης πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο κι ένα σκούτερ.

«Δεν διακρίνουμε καμία κοινωνική πολιτική στον ορίζοντα. Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία… τίποτα δεν προχωράει, ο δημόσιος τομέας καταρρέει» επισήμανε μια διαδηλώτρια στο Κλερμόν-Φεράν, η Ζενεβιέβ Ντιράντ, συνταξιούχος.

Στη Μασσαλία, όπου, σύμφωνα με την αδτυνομία, διαδήλωσαν 4.200 άνθρωποι, ένα πανό δέσποζε ανάμεσα στο πλήθος, όπου αναγραφόταν το σύνθημα «εναντίον του Μακρόν και του κόσμου του».