Δικηγόρος 15χρονου: Έστελναν μηνύματα και του έλεγαν να παραδεχτεί το έγκλημα «να τελειώνουμε»

«Αμέτοχος είναι ο ανήλικος γιος της οικογένειας σε αυτό το εγκληματικό συμβάν», δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Παπαϊωάννου, εκφράζοντας επίσης την πεποίθηση ότι ο 15χρονος στοχοποιήθηκε.

Ο δικηγόρος κ. Παπαϊωάννου μιλώντας στο Ραδιόφωνο του ΡΙΚ, στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο»,εξήγησε πως η σύλληψη του 33χρονου είναι μία εξέλιξη που τον χαροποιεί, καθώς έτσι, «με βάση του τι η ίδια η Αστυνομία κατέθεσε ενόρκως, προκύπτει ότι ο ανήλικος γιος είναι αμέτοχος σε αυτό το συμβάν».

Επίσης εξήγησε πως σε αυτό το στάδιο, δεν έχει πρόσβαση στο μαρτυρικό υλικό, για να μπορέσει και ο ίδιος να μιλήσει 100% για το τι έχει γίνει.

«Ουδέποτε επιστήθηκε η προσοχή στον ανήλικο γιο, έτσι ώστε να θεωρηθεί ως ύποπτος και να ενεργοποιούνται τα δικαιώματά του.

Επισήμανε ακόμη πως παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επίστηση, έχει κάποιες απόψεις στο εάν κάποιοι ισχυρισμοί της Αστυνομίας έχριζαν τον ανήλικο ως εν δυνάμει ύποπτο, τις οποίες όμως δεν θέλει να δημοσιοποιήσει. «Κρατώ, ότι επίσημα, με βάση την ενημέρωση που έχω μέχρι σήμερα, δεν έχει τύχει η επίστηση προσοχής«, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το εάν επίκειται κάποια διαδικασία για τον 15χρονο, ο δικηγόρος του ανέφερε πως επίκειται κάποια διαδικασία, αλλά ως μάρτυρας. «Ανέκαθεν, δηλαδή και οι πρώτες δηλώσεις τις οποίες έκανε, είχαν γίνει ως μάρτυρας».

Για την πιθανότητα διενέργειας αναγνωριστικής παράταξης, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως έχει υπόψη του ότι ακολουθούν και άλλες ανακριτικές ενέργειες, για τις οποίες όμως δεν θέλησε να δώσει κάποια άλλη, επιπρόσθετη ενημέρωση, για να την ασκηθεί η «οποιουδήποτε είδους πίεση», όπως εξήγησε.

Σε ερώτηση για το εάν έχουν καταθέσει και άλλα μέλη της οικογένειας, είπε πως αυτό ισχύει, αλλά θεωρεί πως δεν είχαν κάτι το ουσιαστικό να πουν.

Έγραφαν «παραδέξου να τελειώνουμε» στα social media του 15χρονου

«Ο ανήλικος γιος πιστεύω ότι έχει στοχοποιηθεί», εξήγησε ο δικηγόρος της οικογένειας, επιθυμώντας όμως να παραμείνει φειδωλός στα  λόγια του.

«Χωρίς να είμαι απόλυτος, σχεδόν οι πάντες, ήταν πεπεισμένοι προς αυτή την κατεύθυνση, πράγμα εντελώς άδικο και εξωπραγματικό. Είδα αρκετά σενάρια, χωρίς υπόσταση και χωρίς πραγματικό υπόβαθρο», είπε, ενώ διερωτήθηκε πως γίνεται τόσος κόσμος να ήταν διατεθειμένος να επεξεργάζεται, να διαδίδει και να συζητά τέτοια σενάρια.

Θεωρεί ακόμη, πως έγινε πάρα πολύ κακό στον ανήλικο. «Από τα γεγονότα υπήρχε και όλη αυτή η φημολογία».

Αυτό που απομένει, εξήγησε, είναι με την επανένταξή του στο περιβάλλον στο οποίο ήταν πριν τα τραγικά γεγονότα, είτε στο σχολικό, είτε στο περιβάλλον του αθλητισμού, «όλοι να τον περιβάλουν, με την αγάπη που υπήρχε στο προγενέστερο στάδιο». Τόνισε ακόμη πως θεωρεί ότι σε αυτό το ζήτημα υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, είτε από πλευράς εκπαιδευτικών, είτε από πλευράς των συμμαθητών του.

Αποκάλυψε μάλιστα πως είχε άτομα που έγραφαν του ανήλικου, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης «παραδέξου να τελειώνουμε». «Για να καταλάβετε τι κακό του έχει γίνει».

Τα λέει αυτά, εξήγησε, για να ενεργοποιηθεί η υποχρέωση όλων μας, «ιδίως αυτών με τους οποίους το παιδί θα έρθει σε επαφή από τη Δευτέρα», να τον περιβάλουν με την αγάπη που επιβάλλεται.

«Εάν δεν υπήρχε αυτή η πληροφορία που οδήγησε στη σύλληψη του 33χρονου, ο γιος θα ήταν ακόμη στοχοποιημένος»

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, σύμφωνα με όσα καταγράφει αυτή τη στιγμή, είναι πως εάν δεν υπήρχε αυτή η πληροφορία (για σύλληψη 33χρονου), αυτός ο ανήλικος θα ήταν ακόμα στοχοποιημένος, κλεισμένος σε τέσσερις τοίχους, να νιώθει την απόρριψη, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε υπόβαθρο.

Πρόσθεσε επίσης πως δεν λέει ότι αυτή η υπόθεση δεν θα λάμβανε την κατεύθυνση που έχει λάβει τώρα. «Αυτό το οποίο που έχω υπόψη μου, από τον όρκο ο οποίος δόθηκε, είναι ότι η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται, με βάση μία πληροφορία. Δεν λέω ότι δεν θα διερευνάτο η υπόθεση αν δεν υπήρχε αυτή η πληροφορία. Δεν ξέρω σε επίπεδο γενετικού υλικού, τι θα υλοποιείτο, άσχετα με την πληροφορία»…

Ευτυχώς, είπε, που εξελίχθηκαν έτσι τα γεγονότα για τον ανήλικο.

«Πουθενά δεν καταγράφεται η συνεργασία του ανήλικου με τις Αρχές»

Όσον αφορά τη συνεργασία του 15χρονου με τις Αρχές, ο δικηγόρος είπε πως δεν είδε πουθενά να καταγράφεται ότι ο ανήλικος έδωσε τη συγκατάθεσή του σε οτιδήποτε του ζητήθηκε. «Είτε είναι αποτυπώματα, είτε γενετικό υλικό, είτε είναι τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, είτε είναι να τύχει δεύτερης ιατροδικαστικής εξέτασης, να τον δει δεύτερη φορά ψυχίατρος», ενώ πρόσθεσε πως αυτά τα γεγονότα είναι τραυματικά, όμως η συνεργασία του ήταν απόλυτη.

«Κανένας δεν είδα να αναρωτήθηκε, “πώς είναι δυνατόν όλοι να έχουμε την πεποίθηση”, τη στιγμή που η συνεργασία του ήταν απρόσκοπτη και εφ’όλης της ύλης, από την πρώτη στιγμή που του ζητήθηκε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι η διαδικασία ξεπέρασε τα όρια, σχετικά με τον ανήλικο, είπε πως αυτό που έχει βιώσει ο ίδιος,  είναι ότι άνθρωποι του ΤΑΕ, δούλευαν μέχρι τις 2 το πρωί. «Εάν υπήρξαν κάποια πράγματα που πιθανό να έπρεπε να γίνουν κάποιοι άλλοι χειρισμοί, έχω άποψη, αλλά δεν νομίζω ότι είναι του παρόντος», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε πως όλοι οι χειρισμοί έγιναν καλοπροαίρετα».

Όσον αφορά το εάν η υπόθεση έχει εξιχνιαστεί, είπε πως δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο.

Με πληροφορίες από: Φιλελεύθερος