Νίκι Χέιλι: Είναι η δημοφιλέστερη πολιτικός στην Αμερική; 

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, βλέπει τα “ποσοστά” της να αυξάνονται συνεχώς, κερδίζοντας παράλληλα την μάχη των δημοσκοπήσεων.

Η ίδια, προσωπική επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ, έχει επιδείξει ιδιαίτερο δυναμισμό στον χειρισμό των φλέγοντων διπλωματικών ζητημάτων που επηρεάζουν την χώρα της, μεταξύ των οποίων και το ακανθώδες θέμα της διαρκούς, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, αντιπαράθεσης με την Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac, η πλειοψηφία των Αμερικανών ψηφοφόρων ανεξαρτήτως κομματικής ταύτισης (συγκεκριμένα το 63%) επιδοκιμάζει τους εργασιακούς χειρισμούς της Νίκι Χέιλι. Αν αναλυθεί το ποσοστό αυτό βάση κομματικού προσανατολισμού προκύπτει ότι το 73% είναι Ρεπουμπλικάνοι, το 55% Δημοκρατικοί και το 63% ανεξάρτητοι.

Το εντυπωσιακό με το ποσοστό αποδοχής της Χέιλι αφορά στο γεγονός ότι η πρέσβειρα των ΗΠΑ σημειώνει ποσοστά σχεδόν ασύλληπτα για οποιοδήποτε άλλο ενεργό πρόσωπο της πολιτικής σκηνής της χώρας. Επί παραδείγματι, το ποσοστό αποδοχής για τον πρώην Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που αποτελεί αυτήν την στιγμή μία από τις πιο συμπαθείς πολιτικές φυσιογνωμίες, αγγίζει το 58% βάση πρόσφατης δημοσκόπησης του CNN. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούν τα ποσοστά αποδοχής που δίνει η ίδια δημοσκόπηση για λογαριασμό του CNN για δύο πρώην Προέδρους, τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο και τον Μπαράκ Ομπάμα, ενδεικτικά του πολιτικού τους εκτοπίσματος. Αυτά διαμορφώνονται στο 61% και 66% αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας αυτήν την φορά το πολιτικό εκτόπισμα της Νίκι Χέιλι. Υπήρχαν βέβαια και οι “χαμένοι από χέρι”, όπως ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που μετά βίας σημείωσε ποσοστό αποδοχής 35% σε προηγούμενη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου στα τέλη του 2017.

Μία γεννημένη ηγέτης λοιπόν η Νίκι Χέιλι, την ισχύ της οποίας μάλλον θα πρέπει να έχει ήδη ζηλέψει ο Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου το αντίστοιχο ποσοστό αποδοχής για την παρούσα δημοσκόπηση κυμαίνεται μόλις στο 39%.