Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά αναβολή των εκλογών στην Τουρκία-«Να κοιτάζετε τη δουλειά σας», απαντά ο Γιλντιρίμ

Να αναβάλει τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές κάλεσε την Άγκυρα η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μία πρόταση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Η Τουρκία έχει διεξάγει εκατοντάδες διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές με συμμετοχή άνω του 85%. Δεν θα διεξαγάγουν αυτοί εκλογές, αλλά η Τουρκία», πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Παρακολούθησης εξέφρασε βαθιά ανησυχία ότι στην Τουρκία δεν θα διεξαχθούν πραγματικά δημοκρατικές εκλογές και υπογράμμισε ότι διακυβεύεται η νομιμότητα της διαδικασίας. Ακόμη, υπενθύμισε στην Άγκυρα ότι θα πρέπει να τηρεί τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα σε αυτές τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

«Είναι αδύνατο να διεξαχθούν πραγματικά δημοκρατικές εκλογές υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και εν μέσω επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία», σημειώνεται ακόμη και εκφράζεται η ανησυχία ότι η πιθανή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα εκλογικά τμήματα θα επιδράσει αποτρεπτικά για τους ψηφοφόρους.